Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Napoleon Bonaparte este o parte din noi', afirmă preşedintele Emmanuel Macron

History.com
Napoleon Bonaparte

Preşedintele Emmanuel Macron a comemorat, miercuri, moartea lui Napoleon, un bicentenar ce reaprinde contoversele în jurul acestei figuri complexe şi incontestabile din istoria Franţei, potrivit AFP.

"Napoleon Bonaparte este o parte din noi", a lansat preşedintele francez, creionând un portret "clar-obscur" al acestei figuri controversate din istoria Franţei, denunţând "greşelile" sale, precum restabilirea sclaviei, dar şi celebrând calităţile sale de "constructor şi legiuitor" şi de apărător al suveranităţii naţionale, scrie News.ro.

Pe 5 mai 1821, împăratul a murit la vârsta de 51 de ani departe de ai săi şi de ţara sa pe Sfânta Elena, insula pierdută din Atlanticul de SUD unde britanicii l-au trimis în exil după ultima înfrângere, de la Waterloo.

Şeful statului, primul preşedinte care a vorbit despre Napoleon de la Georges Pompidou, a explicat că vrea să realizeze "o comemorare strălucită" într-un discurs la Institutul Francez, creat în 1795 şi care adună elitele ştiinţei, literaturii şi artei din ţară.

Despre sclavia, pe care Napoleon a restabilit-o, Macron a declarat că "a Doua Republică a reparat în 1848 această trădare a spiritului Iluminismului".

Această condamnare a sclaviei este aşteptată cu mare interes mai ales în Guadelupa, Martinica şi Reunion, teritorii franceze de dincolo de mări, unde numeroşi locuitori sunt urmaşi ai foştilor sclavi.

În schimb, Macron i-a adus un omagiu "strategului, legiuitorului, constructorului", acelei "părţi a Franţei care a cucerit lumea".

El l-a celebrat pe cel care "a gravat în marmură egalitatea civilă dintre oameni prin Codul civil, protejarea legii pentru toţi prin Codul penal".

Emmanuel Macron l-a aplaudat de asemenea pe cel care "a domolit relaţiile cu marile religii, de Concordat, de Marele Sanhedrin, o curte supremă evreiască convocată de Napoleon la începutul secolului al XIX-lea.

Într-o altă odă adusă valorii individuale care răsună cu propriul crez politic, el a celebrat o viaţă care "demonstrează că un om poate schimba cursul istoriei", precum şi o "invitaţie de a-şi asuma riscul".

Napoleon continuă să inflameze dezbaterile între apărătorii şi criticii săi. Preşedinţii francezi s-au ferit să ia atitudine cu privire la Napoleon, după ce George Pompidou a celebrat în 1969 bicentenarul naşterii sale la Ajaccio, oraşul său natal din Corsica.

"Nu există un nume mai glorios decât cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot şi de toate, el a obţinut totul", a rezumat succesorul preşedintelui Charles de Gaulle.

"Comemorare înseamnă să ne amintim împreună, nu să îi aducem onoruri", a precizat istoricul Frederic Regent.

Anunţată drept una dintre vedetele sezonului cultural 2021, "Expoziţia Napoleon", care prezintă marile etape din viaţa împăratului, va putea fi vizitată de public, la Paris, începând din 19 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.