Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA anunță un fenomen neobișnuit: inelele planetei Saturn vor dispărea în luna martie, 2025

Shutterstock
planeta venus

În luna martie, 2025, inelele planetei Saturn nu vor mai fi vizibile, din cauza unui fenomen destul de neobișnuit al sistemului solar, care implică Soarele.

Sistemul de inele al planetei Saturn este atât de reprezentativ pentru concepția populară despre această planetă, încât mulți sunt de părere că este singurul astru din sistemul solar care le posedă.

Evident, există și alte planete care au această caracteristică, dar cele ale gigantului format în mare parte din hidrogen și proporții mici de heliu sunt cele mai cunoscute. Așadar, există posibilitatea ca inelele planetei Saturn să nu mai existe? Calculele științifice sugerează că da.

Inelele planetei Saturn sunt atrase în interiorul planetei de gravitația acesteia. Acest lucru provoacă un fel de ploaie de particule de gheață pe gigantul gazos. În acest ritm și din cauza acestui fenomen, emblematicul sistem de inele va dispărea în 300 de milioane de ani, potrivit lui James O’Donoghue de la Goddard Space Flight Center al NASA, autorul principal al unui studiu care evaluează această posibilitate.

Fenomenul va fi vizibil mai devreme decât s-a estimat

Cu toate acestea, toate indiciile arată că, cel puțin de pe Pământ, vom pierde vederea inelelor lui Saturn mult mai devreme. Acest lucru va fi cauzat de un eveniment neobișnuit care va avea loc în luna martie, 2025.

Acesta este echinocțiul lui Saturn, un fenomen produs de strălucirea Soarelui care se îndreaptă spre ecuatorul planetei. Astfel, privind de pe Pământ, sistemul de inele al celui de-al șaselea membru al sistemului solar nu o să fie vizibil.

Pentru a detalia cele de mai sus, înclinarea planetei Saturn pe orbita sa în jurul Soarelui va face ca inelele să se alinieze perfect cu linia noastră vizuală. Ca urmare, se va crea iluzia că acestea au dispărut complet.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că inelele lui Saturn vor dispărea cu adevărat – va fi doar un efect vizual temporar, scrie omofon.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.