Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA anunță un proiect de proporții: sistem de cale ferată pe Lună!

techeblog.com

Pentru a susține o prezență umană permanentă pe Lună, se caută soluții inovatoare pentru utilizarea resurselor locale, în loc să se depindă exclusiv de importurile de pe Pământ. În timp ce amplasarea unei baze lunare în centrul Lunii este impractică din cauza costurilor ridicate de transport, cercetătorii explorează o abordare neconvențională: un sistem de cale ferată în levitație denumit FLOAT (Flexible Levitation On A Track).

Proiectul FLOAT își propune să asigure un transport eficient și autonom pentru deplasarea mărfurilor și a solului selenar (regolit) pe Lună. Ceea ce diferențiază această cale ferată este faptul că șinele nu sunt fixe, ci sunt amplasate direct pe regolit, necesitând o pregătire minimă a terenului.

Roboții levitatori se deplasează pe aceste șine, eliminând astfel nevoia de roți sau picioare care ar putea fi deteriorate de regolitul dur. Șinele sistemului constau dintr-un strat de grafit pentru levitație diamagnetică, cu propulsie electromagnetică generată de un circuit flexibil.

Un strat opțional de panouri solare permite sistemului să funcționeze fără energie externă atunci când se află în lumina soarelui. Echipa estimează că acești roboți, de dimensiuni diferite, ar putea muta până la 100 de tone de materiale câțiva kilometri pe zi.

content-image

Proiectele NASA

FLOAT este unul dintre cele șase proiecte NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) care avansează în faza II. Această fază va implica crearea și testarea unei versiuni miniaturale a sistemului într-un mediu asemănător cu cel lunar, evaluarea impactului asupra mediului și rafinarea tehnologiei pentru utilizarea practică.

Dacă va avea succes, FLOAT ar putea deveni o infrastructură lunară esențială până în anii 2030. Potrivit lui John Nelson, director executiv al programului la NIAC, aceste concepte futuriste oferă perspective valoroase pe care NASA să le ia în considerare pentru viitoarele misiuni, scrie incredibilia.ro.

Proiectele au primit o finanțare de 600.000 de dolari fiecare pentru a le explora în continuare fezabilitatea. Ethan Schaler, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, conduce proiectul FLOAT, care are potențialul de a revoluționa transportul pe Lună în următorii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.