Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA are o teorie care explică de ce am putea fi singuri în Univers

Shutterstock

Tot mai mulți astronomi ajung la ideea că nu suntem singuri în univers. Pentru ei, este o chestiune de matematică, dar și de umilință, anunță dnyuz.com. Cu potențiale trilioane de planete care pot susține viața acolo, de ce ar fi a noastră singura care să evolueze o civilizație de înaltă tehnologie?

Dar dacă extratereștrii există, de ce nu i-am întâlnit?  Ai crede că, din trilioanele de șanse de apariție a vieții în univers, am fi găsit până acum semne de viață inteligentă, nu?

Acum, o echipă cu sediul la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California revizuiește o teorie veche pentru a explica de ce. Teoria "Marelui filtru" presupune că alte civilizații, potențial multe, au existat de-a lungul istoriei universului, dar toate s-au stins înainte de a avea șansa de a intra în contact cu noi.

Și mai înspăimântător este faptul că suntem pe cale să ne "filtrăm" și noi înșine din existență, ca să spunem așa. În acest sens, înțelegerea motivului pentru care nu am întâlnit alte civilizații - adică ce ar fi putut face extratereștrii pentru a se autodistruge - ar putea deține cheia salvării propriei noastre civilizații.

"Cheia pentru ca umanitatea să traverseze cu succes un astfel de filtru universal este... identificarea acelor atribute în noi înșine și neutralizarea lor în avans", au scris astrofizicianul Jonathan Jiang de la JPL și coautorii săi într-un nou studiu care a apărut online la 23 octombrie și care nu a fost încă revizuit de către colegi.

Nu toată lumea din domeniul științelor crede în ideea Marelui Filtru. "Pare excesiv de deterministă, ca și cum Marele Filtru ar fi o lege fizică sau o forță unică iminentă care se confruntă cu fiecare civilizație tehnologică în ascensiune", a declarat Wade Roush, profesor de științe și autor al cărții Extraterrestrials, pentru The Daily Beast. "Nu avem nicio dovadă directă a unei astfel de forțe".

Dar nu se poate contesta impactul teoriei. Marele Filtru a fost propus inițial de Robin Hanson, un economist de la Universitatea George Mason, în 1996. De atunci, a devenit un element de bază al construcției lumii science-fiction. Și pentru un motiv întemeiat: este dramatic. "Faptul că universul nostru pare în esență mort sugerează că este foarte, foarte greu ca viața avansată, explozivă și durabilă să apară", a scris Hanson.

Prin "exploziv", el se referă la posibilitatea ca o civilizație să realizeze zboruri spațiale ieftine și să colonizeze rapid o mulțime de alte planete. În teoria lui Hanson, există ceva - sau o mulțime de lucruri - care împiedică viața inteligentă să prospere pe planeta sa natală, să se extindă pe alte planete și să supraviețuiască suficient de mult timp pentru a intra în contact cu extratereștrii precum noi.

Cel puțin unul dintre cei mai importanți susținători ai căutării vieții extraterestre nu are obiecții față de această teorie. "Cred că este plauzibilă", a declarat Avi Loeb, un fizician de la Harvard, pentru The Daily Beast.

Pentru a înțelege Marele Filtru, Jiang și coautorii săi au întors o oglindă asupra umanității. Ceea ce pare cel mai probabil să ne ucidă ar putea reprezenta, de asemenea, o amenințare existențială pentru viața inteligentă de pe alte planete, au propus ei. Ei au întocmit o listă scurtă a celor mai mari amenințări la adresa speciei umane, dintre care toate, cu excepția uneia, sunt în întregime din vina noastră.

Sigur, un asteroid ar putea lovi Pământul cu suficientă forță pentru a ucide aproape tot ce se află pe planetă. Nu este neapărat ceva ce putem preveni. Dar celelalte ucigașe de civilizație pe care echipa JPL le consideră probabile sunt, de asemenea, autoprovocate. Războiul nuclear. Pandemie. Schimbările climatice. Inteligența artificială dezlănțuită.

Echipa lui Jiang atribuie aceste riscuri existențiale la ceea ce ei descriu ca fiind o disfuncție adânc înrădăcinată în ființe inteligente precum oamenii. "Disfuncția poate deveni rapid un bulgăre de zăpadă în Marele Filtru", au scris cercetătorii.

Dar disfuncția nu este inevitabilă, au subliniat Jiang și coautorii săi. "Fundamentul pentru multe dintre posibilele noastre filtre își găsește rădăcinile în imaturitate", au scris ei. Am putea să ne maturizăm ca specie, să ne desființăm centralele nucleare, să trecem la energie curată, să reducem virușii zoonotici care provoacă cele mai grave pandemii și chiar să dezvoltăm o tehnologie mai bună pentru a devia asteroizii care ucid planetele.

Toate aceste reforme necesită ca omenirea să lucreze împreună, a scris echipa JPL: "Istoria a arătat că competiția între specii și, mai ales, colaborarea, ne-a condus spre cele mai înalte vârfuri ale invențiilor. Și totuși, prelungim noțiuni care par a fi antiteza creșterii durabile pe termen lung. Rasismul, genocidul, inechitatea, sabotajul... lista se întinde."

Cu pace, iubire și înțelegere - și cu câteva progrese tehnologice majore - am putea supraviețui propriilor noastre tendințe autodistructive și să sfidăm Marele Filtru. Și dacă putem lucra împreună pentru a trece de filtru, este logic că și alte civilizații ar putea face la fel. Propria noastră supraviețuire ar trebui să ne dea speranța că într-o zi, cumva, îi vom întâlni pe ceilalți supraviețuitori ai Marelui Filtru.

Sau poate că nu. Hanson însuși crede că Jiang și compania au înțeles parțial greșit Marele Filtru și potențialele soluții la acesta.

Cooperarea globală pe care Jiang și compania au susținut-o ca mijloc de supraviețuire ar putea fi exact ceea ce va sfârși prin a ne distruge, a declarat Hanson pentru The Daily Beast. "În mod clar, ei recomandă un control și o guvernare mai centralizată a civilizației noastre", a spus Hanson. "Dar eu văd de fapt excesul de centralizare a guvernării ca fiind cea mai probabilă contribuție la viitorul nostru Mare Filtru".

În concepția lui Hanson, cu cât ne descentralizăm mai mult, cu atât este mai probabil ca unii dintre noi să supraviețuiască și să prospere. Imaginați-vă fermieri izolați care supraviețuiesc unei pandemii devastatoare sau exploratori spațiali privați - Jeff Bezoses și Elon Musks ai lumii - care stabilesc colonii în afara lumii pe Lună sau Marte. Colonii care ar putea rezista chiar și în cazul în care o calamitate îi va nimici pe toți cei de pe Pământ.

Alți critici cred că întreaga teorie a Marelui Filtru este o prostie. Este posibil să nu fi întâlnit încă extratereștrii nu pentru că sunt toți morți, ci pentru că... ei bine, nu i-am întâlnit încă. Universul este vast. Chiar dacă există miliarde de civilizații extraterestre înfloritoare, acestea sunt aproape sigur foarte departe. Va fi nevoie de răbdare și de multă căutare pentru a le găsi în cele din urmă.

"Teoria Marelui Filtru depinde de rezultatul observațional presupus că nu există nimeni acolo", a declarat pentru The Daily Beast Seth Shostak, un astronom de la Institutul SETI din California. "Dar această concluzie este mult prea prematură. Abia am început să căutăm".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.