Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA are un nou șef pentru cercetarea fenomenului OZN: schimbarea survine în urma faptului că nu s-au găsit dovezi clare privind originea extraterestră

science.org
nasa

NASA a anunţat joi că a numit un nou director de cercetare a ceea ce guvernul numeşte "fenomene anomale neidentificate" (UAP), şeful agenţiei spaţiale americane declarând că un grup de experţi care cere mai multe cercetări în acest sens nu a găsit nicio dovadă a unei origini extraterestre pentru aceste obiecte, dar nici nu le poate explica, relatează Reuters, citat de news.ro.

Administratorul Bill Nelson a făcut anunţul că numeşte un nou şef la cercetare - deşi nu a dezvăluit identitatea persoanei - după ce grupul de experţi independenţi a recomandat ca NASA să îşi intensifice eforturile de colectare de informaţii despre UAP şi să joace un rol mai important în a ajuta Pentagonul să le detecteze.

UAP-urile sunt mai bine cunoscute publicului sub denumirea de obiecte zburătoare neidentificate sau OZN-uri.

În timpul unei conferinţe de presă, Nelson şi-a exprimat şi opinia personală că există viaţă dincolo de Pământ. "Există o fascinaţie globală faţă de UAP. În călătoriile mele, una dintre primele întrebări pe care le primesc adesea este despre aceste apariţii. Şi o mare parte din această fascinaţie se datorează naturii necunoscute a acesteia", a declarat Nelson. "Dacă mă întrebaţi dacă cred că există viaţă într-un univers atât de vast, încât îmi este greu să înţeleg cât de mare este, răspunsul meu personal este: Da", a recunoscut Nelson.

În ultimii ani, guvernul american a făcut mai multe dezvăluiri ale informaţiilor pe care le-a adunat cu privire la un subiect care, cândva, se lovea de tăcerea oficială.

În 2021, guvernul a publicat un raport decisiv, întocmit de Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii în colaborare cu un grup operativ condus de Marina Militară, care cuprindea numeroase observaţii - în mare parte de la personalul militar - despre OZN-uri.

"Misiunea NASA este de a descoperi necunoscutul", a declarat Nelson. "Orice vom găsi, vă vom spune", a dat asiguri Nelson, promiţând transparenţă cu privire la orice descoperire.

"NU ŞTIM CE SUNT" OZN-URILE

Grupul NASA, format din experţi în domenii ştiinţifice care variază de la fizică la astrobiologie, a emis raportul după ce a organizat prima sa întâlnire publică în luna iunie.

"Echipa independentă de studiu a NASA nu a găsit nicio dovadă că UAP-urile au o origine extraterestră, dar nu ştim ce sunt aceste UAP-uri", a declarat Nelson, adăugând că un obiectiv al NASA este de a "schimba discuţia despre UAP de la senzaţionalism la ştiinţă".

NASA a declarat că noul director de cercetare a UAP se va ocupa de "comunicaţii centralizate, resurse şi capacităţi de analiză a datelor pentru a stabili o bază de date robustă pentru evaluarea viitoare aUAP-urilor".

"NASA dispune de o varietate de mijloace de observare a Pământului şi a spaţiului, existente şi planificate, împreună cu o arhivă extinsă de date istorice şi actuale, care ar trebui să fie valorificate direct pentru a înţelege UAP", se arată în raportul comisiei.

"Deşi flota de sateliţi de observare a Pământului de la NASA nu are, de obicei, rezoluţia spaţială necesară pentru a detecta obiecte relativ mici, cum ar fi UAP-urile, senzorii lor de ultimă generaţie pot fi utilizaţi în mod direct pentru a cerceta starea condiţiilor locale ale Pământului, oceanice şi atmosferice, care coincid din punct de vedere spaţial şi temporal cu UAP-urile detectate iniţial prin alte metode. Astfel, activele NASA pot juca un rol vital prin determinarea directă a faptului dacă anumiţi factori de mediu sunt asociaţi cu anumite comportamente sau apariţii UAP raportate", se arată în raport.

"UNUL DINTRE CELE MAI MARI MISTERE ALE PLANETEI"

Noul raport a numit UAP-urile "unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre".

"Observaţii ale unor obiecte pe cerul nostru care nu pot fi identificate ca fiind baloane, aeronave sau fenomene naturale cunoscute au fost reperate în întreaga lume, însă există puţine observaţii de înaltă calitate. Natura ştiinţei este de a explora necunoscutul, iar datele sunt limbajul pe care oamenii de ştiinţă îl folosesc pentru a descoperi secretele universului nostru", se arată în raport.

"În ciuda numeroaselor relatări şi imagini, absenţa unor observaţii consistente, detaliate şi acurate înseamnă că în prezent nu dispunem de ansamblul de date necesare pentru a trage concluzii definitive şi ştiinţifice despre UAP", explică documentul.

Raportul din 2021 a inclus unele cazuri de UAP-uri care au ieşit anterior la iveală prin publicarea de către Pentagon a unor înregistrări video ale marinei ce arătau aeronave misterioase în largul coastelor de est şi de vest ale SUA, ce prezentau o viteză şi o manevrabilitate depăşind tehnologiile de aviaţie cunoscute şi care nu aveau niciun mijloc vizibil de propulsie sau suprafeţe de control al zborului. În raport se spune că analiştii din domeniul apărării şi al informaţiilor nu aveau suficiente date pentru a determina natura unora dintre aceste obiecte.

Grupul NASA care studiază UAP-urile a avut prima sa întâlnire publică în luna iunie, fiind format din experţi în domenii ştiinţifice care variază de la fizică la astrobiologie. Printre provocările pe care membrii comisiei le-au menţionat în activitatea lor se numără stigmatul legat de acest subiect, precum şi lipsa unor metode fiabile din punct de vedere ştiinţific pentru documentarea OZN-urilor.

Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ale armatei americane au declarat în 2022, în cadrul unei audieri în Congres, că Pentagonul s-a angajat să determine originea OZN-urilor. O altă audiere a Congresului a avut loc în iulie, care a inclus mărturii din partea unor militari în retragere, deşi nu a apărut niciun oficial guvernamental.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.