Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în 'cucerirea' spațiului: Primul vehicul motorizat pilotat de om pe altă planetă

news.cgtn.com
marte univers spatiu terra planeta

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA, dus pe Marte de roverul Perseverance, a reuşit luni să se ridice câţiva metri de la sol, înregistrând astfel o premieră istorică.

Ingenuity cântăreşte 1,8 kilograme şi a ajuns pe Marte în roverul Perseverance, care a amartizat în luna februarie. Ingenuity este primul vehicul motorizat care a zburat pe o altă planetă.

Datele din primul zbor controlat pe Marte vor fi transmise pe Pământ în câteva ore, a anunţat Agenţia. Ingenuity va fi controlat să zboare mai sus şi mai mult de inginerii NASA, care caute să îi testeze limitele.  Atmosfera de pe Marte este foarte rarefiată, cu doar 1% din densitatea care există pe Pământ. Din acest motiv, Ingenuity a fost proiectat să fie atât de uşor. Speranţa este ca această demonstraţie să poată transforma modul de exploare a altor planete. NASA a aprobat deja o misiune a unui elicopter pe Titan, luna lui Saturn. Dragonfly, numele sub care este cunoscută misiunea, ar trebui să ajungă pe Titan la jumătatea anilor 2030.

Premiera realizată pe ''Planeta Roşie'' de mini-elicopterul alimentat de baterii solare este echivalentul din secolul XXI al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, reuşita din 1903 a fraţilor Wright.

''Acum putem spune că fiinţele umane au pilotat o aeronavă pe o altă planetă'', a declarat MiMi Aung, conducătoarea proiectului Ingenuity în cadrul JPL.

Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe ''Planeta Roşie'' are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Acest lucru înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

Ingenuity, care a fost încorporat în structura inferioară a roverului Perseverance, a ajuns pe planeta Marte, în craterul Jezero, la 18 februarie, după o călătorie în spaţiu de peste 200 de zile, pe durata căreia vehiculul fabricat de NASA a parcurs o distanţă de 472 de milioane de kilometri.

Conceperea unui dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi ataşat rover-ului, îndeajuns de uşor pentru a zbura în atmosfera marţiană mult mai puţin densă în comparaţie cu cea terestră, dar suficient de rezistent pentru a supravieţui frigului de pe Marte a constituit o provocare semnificativă.

Mini-elicopterul Ingenuity va executa mai multe zboruri-test pe Marte, cu dificultate din ce în ce mai mare, într-un interval de aproximativ o lună.

Experimentul Ingenuity va fi apoi stopat pentru a permite roverul-ului Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.