Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA va cerceta un asteroid care valorează de 40 de milioane de ori mai mult decât averea lui Elon Musk

science.org
nasa

NASA va lansa o sondă către un asteroid masiv de mărimea Ciprului, care este de aproape 40 de milioane de ori mai bogat decât Elon Musk, misiunea mult așteptată fiind amânată acum pentru 12 octombrie, scrie jpsot.com.

Asteroidul în cauză este 16 Psyche, un asteroid mare de tip M (ceea ce înseamnă că a fost nucleul unei protoplanete) cu un diametru de aproximativ 227 de kilometri.

Dintre numeroșii asteroizi care populează sistemul solar, despre care se crede că sunt în jur de două milioane sau mai mult, Psyche se află într-o clasă aparte, fiind mult mai mare decât marea majoritate a altor asteroizi.

De fapt, este atât de mare încât are perturbații gravitaționale observabile asupra altor asteroizi din apropiere.

Utilizând aceste perturbații ca referință, oamenii de știință pot calcula masa asteroidului și, de aici, pot estima compoziția acestuia - un lucru ajutat și de observarea luminozității asteroidului, adică a cantității de lumină pe care o reflectă.

Aici Psyche trece de la o simplă rocă spațială la statutul de mină de aur metaforică de bogății materiale.

Cât valorează asteroidul 16 Psyche?

Ca nucleu al unei protoplanete, ar fi logic ca Psyche să fie bogat în minerale, în special în nichel și fier. Dar, potrivit multor experți, ar putea fi atât de plin de metale încât ar putea valora 10.000 de cvadrilioane de dolari.

Această sumă de bani este pur și simplu nebună și aproape imposibil de înțeles. Nu numai că este de peste 40 de milioane de ori mai mult decât cea mai bogată persoană de pe Pământ, Elon Musk, proprietarul SpaceX și Tesla, care are o avere de aproximativ 252,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, dar valorează mai mult decât toți banii de pe Pământ.

Desigur, s-ar putea ca aceasta să nu fie valoarea sa netă, deoarece, oricât de mulți bani ar fi acest asteroid, orice aspirant la exploatarea asteroidului - și există - trebuie să ia în considerare și cât de costisitor ar fi să ajungă acolo.

Luând în considerare toate costurile, se crede că Psyche valorează în jur de doar 27,67 miliarde de dolari, potrivit site-ului de clasificare a valorii asteroizilor Asterank.

Desigur, estimarea de 10.000 de cvadrilioane de dolari nu este un lucru asupra căruia toți oamenii de știință sunt de acord, iar investigațiile ulterioare ar putea dezvălui un răspuns diferit, dar acest lucru nu este ceva ce putem determina de pe Pământ. Misiunea Psyche a NASA poate schimba acest lucru.

"Pentru prima dată, explorăm o lume făcută nu din rocă sau gheață, ci din metal", se arată într-o declarație de pe site-ul misiunii.

Mai degrabă decât un interes pentru exploatarea asteroizilor, obiectivul principal al misiunii NASA este în istoria lui Psyche ca asteroid de tip M și ce înseamnă acest lucru pentru formarea asteroizilor și a planetelor.

De ce a fost amânată misiunea Psyche a NASA?

Nu este ușor să ajungi la asteroidul Psyche. Spre deosebire de numeroșii asteroizi care zboară în apropierea Pământului, Psyche se află departe, odihnindu-se în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

Ca atare, nu este deloc aproape de Pământ și, prin urmare, nu prezintă niciun pericol, dar este nevoie și de un echipament serios pentru a face călătoria de 4 miliarde de kilometri.

Pentru o lungă perioadă de timp, o problemă de software de zbor a stat la baza întârzierilor repetate ale misiunii, împingând-o înapoi de la data inițială de lansare din 2022. Acum, însă, este vorba de verificări ale propulsoarelor, echipa trebuind să se asigure că propulsoarele sale cu gaz rece de azot pot menține nava spațială pe drumul cel bun spre țintă.

Sonda urmează să fie lansată pe o rachetă SpaceX Falcon Heavy, folosită în mod normal doar pentru sateliți grei, dar care acum face prima sa lansare interplanetară.

Deși data este stabilită pentru 12 octombrie, fereastra de lansare se întinde până la 25 octombr

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.