Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Năstase: România își merită statutul de colonie - Nu pot să înțeleg slugărnicia noastră balcanică

Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase critică comentariile ambasadorilor străini pe marginea voturilor din Parlament cu privire la ridicarea imunității, precizând că e o chestiune internă, dar în condițiile actuale ”România își merită statutul de colonie”.

”România își merită statutul de colonie. Periodic, apar diverși ambasadori străini – de obicei aceiași – în șir indian, și în momente specifice trimit declarații în care precizează – ca nu comentează cazuri individuale dar „imunitatea nu trebuie folosită ca un scut”. Evident că este vorba de imixtiuni inacceptabile în viața politică internă. Și în deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Convenția de la Viena referitoare la dreptul diplomatic”, scrie fostul premier pe blogul personal.

Adrian Năstase punctează că ambasadorii români nu își permit să facă astfel de declarații.

”Nu comentez cazuri individuale dar mă intreb de ce îl macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar împotriva căruia A INCEPUT urmărirea penală  (pentru ca nu mai are imunitate din 2003, conform Constituției modificate atunci) este băgat sau nu și în lanturi, așa cum, spre exemplu, se întâmpla în coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârși pe scut sau sub scut. Ar putea fi făcute astfel de declarații în Ungaria sau în Polonia? Nu cred. Sau ar putea ambasadorul George Maior ca, în locul frumoaselor sale conferințe despre parteneriatul strategic româno-american, să critice, la Washington, nu cazuri individuale, ci discursurile rasiste ale lui Donald Trump? Nu prea cred. Poate că ar putea, cel mult, să notifice nemulțumirea guvernului român în legătură cu diverse legislații. Evident, nu în ceea ce privește faptul că România a ridicat  vizele pentru americani dar SUA ne comunică, în schimb, an de an,  că suntem pe drumul cel bun pentru visa waiver. Românii sunt buni , ca parteneri în „teatre”, dar nu pe teritoriul american”, mai scrie fostul premier.

Adrian Năstase mai spune că de asta ne merităm MCV-ul, care este de fapt o lesă.

”Nu pot să înțeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginți – sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune și cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne ține „pe drumul cel bun”.

După votul din Parlament în cazurile deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun au fost reacții de la ambasada SUA și a Olandei.

Citește și: Ambasada SUA critică votul în cazurile Voicu și Păun

Ambasadorul Olandei critică votul în cazul deputatului Mădălin Voicu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.