Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Nașul' inteligenței artificiale demisionează de la Google și își regretă contribuția în domediu: Risc existențial, vor deveni mai inteligente decât noi

Geoffrey Hinton

Cel care a fost adesea prezentat ca fiind nașul inteligenței artificiale a părăsit Google, invocând preocupările legate de fluxul de dezinformare, de posibilitatea ca inteligența artificială să distrugă piața muncii și de "riscul existențial" pe care îl reprezintă crearea unei adevărate inteligențe digitale, notează The Guardian.

Dr. Geoffrey Hinton, care, împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto, a construit o rețea neuronală în 2012, a demisionat de la Google în această săptămână, după cum a relatat pentru prima dată New York Times.

Hinton, în vârstă de 75 de ani, a declarat că a demisionat pentru a vorbi liber despre pericolele inteligenței artificiale și că, în parte, regretă contribuția sa la acest domeniu. El a fost adus de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei de inteligență artificială a companiei, iar abordarea pe care a inițiat-o a deschis calea pentru sistemele actuale, cum ar fi ChatGPT.

Riscuri „destul de înfricoșîtoare”

El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, credea că Google a fost un "administrator adecvat" al tehnologiei, dar acest lucru s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să fie îngrijorată de riscul pentru afacerea sa de căutare.

Unele dintre pericolele chatbot-urilor cu inteligență artificială sunt "destul de înfricoșătoare", a declarat el pentru BBC, avertizând că acestea ar putea deveni mai inteligente decât oamenii și ar putea fi exploatate de "actori răi". "Este capabil să producă automat o mulțime de text, astfel încât puteți obține o mulțime de spamboți foarte eficienți. Le va permite liderilor autoritari să își manipuleze electoratul, lucruri de genul acesta".

Dar, a adăugat el, este îngrijorat și de "riscul existențial de ceea ce se va întâmpla când aceste lucruri vor deveni mai inteligente decât noi".

"Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem", a spus el. "Așadar, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană află ceva, toată lumea știe automat. Și așa se face că aceste chatbots pot ști mult mai multe decât o singură persoană."

Alte averismente cu privire la IA

El nu este singurul din eșaloanele superioare ale cercetării în domeniul inteligenței artificiale care se teme că această tehnologie ar putea aduce prejudicii grave umanității. Luna trecută, Elon Musk a declarat că s-a certat cu co-fondatorul Google, Larry Page, deoarece acesta "nu lua suficient de în serios siguranța IA". Musk a declarat pentru Fox News că Page dorea "o superinteligență digitală, practic un zeu digital, dacă vreți, cât mai curând posibil".

Valérie Pisano, directorul executiv al Mila - Institutul de Inteligență Artificială din Quebec - a declarat că abordarea neglijentă a siguranței în sistemele de inteligență artificială nu ar fi tolerată în niciun alt domeniu. "Tehnologia este pusă acolo și, pe măsură ce sistemul interacționează cu oamenii, dezvoltatorii săi așteaptă să vadă ce se întâmplă și fac ajustări în funcție de acest lucru. Noi, ca și colectiv, nu am accepta niciodată acest tip de mentalitate în niciun alt domeniu industrial. Există ceva în legătură cu tehnologia și cu social media în care suntem ca și cum: "Da, sigur, o să ne dăm seama mai târziu"", a spus ea.

Deja se întâmplă

Preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva ce a devenit deja o realitate - oamenii nu vor mai putea discerne ce este adevărat cu fotografiile, videoclipurile și textele generate de IA care inundă internetul.

Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, precum Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste - o astfel de imagine a Papei Francisc într-un palton Balenciaga a devenit virală în martie.

De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că IA va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali și alte "munci de corvoadă", și potențial mai multe în viitor.

Șeful departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a declarat că Google a apreciat contribuțiile lui Hinton la companie în ultimul deceniu.

"M-am bucurat profund de numeroasele noastre conversații de-a lungul anilor. Îmi va fi dor de el și îi doresc numai bine!

"Fiind una dintre primele companii care au publicat Principiile IA, rămânem angajați în abordarea responsabilă a IA. Învățăm continuu pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală."

Toby Walsh, cercetător șef la Institutul de Inteligență Artificială al Universității din New South Wales, a declarat că oamenii ar trebui să pună la îndoială orice media online pe care o văd acum.

"Când vine vorba de orice date digitale pe care le vedeți - audio sau video - trebuie să luați în considerare ideea că cineva le-a falsificat."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.