Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Natalia Gavrilița, la ședința comună: 'Drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România'

Guvernul României
nicolae ciuca natalia gavrilita

Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a declarat, vineri, că drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România, subliniind că în şedinţa comună a guvernelor român şi moldovean va fi discutată şi agenda europeană a Chişinăului.

Șefa Executivului de la Chișinău a spus că ședința comună a guvernelor este „un eveniment rarisim, dar cu o agendă în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, scrie stiri.md.

„Guvernul pe care îl conduc și-a asumat un angajament clar și fără echivoc de a oferi un cadru predictibil și atractiv pentru cei care vor să facă business în Moldova, în concordanță cu cele mai bune practici europene. Iar reformele pe care le-am lansat, în special în sfera justiției, sunt menite să le ofere investitorilor certitudinea că afacerile lor se vor putea dezvolta corect, fără impedimente sau intervenții arbitrare ale unor grupuri de interese obscure. Acele vremuri s-au încheiat”, a notat Natalia Gavrilița.

Drumul Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Pe lângă acordurile care urmează a fi semnate astăzi, pe agenda ședinței se regăsesc subiecte legate situația internațională tensionată din regiune, a precizat Natalia Gavrilița.

„Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe țări, resimțim efectele unor crize multiple – creșterea tarifelor pentru energie, efectele sociale și economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al prețurilor pentru produsele de bază.

Dincolo de crize, vom vorbi astăzi despre agenda europeană a Republici Moldova, despre implementarea în continuare a Acordului de Asociere, despre aprobarea unei noi Agende de Asociere a Republicii Moldova cu UE pentru următorii șapte ani”, a punctat premierul de la Chișinău.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat că ședința comună reprezintă „o activitate cu încărcătură simbolică deosebită”. Oficialul român și-a exprimat convingerea că aceasta se va concretiza în realități, în fapte, prin semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor la nivel de miniștri de linie.

„Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu Romania. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și o ambițioasă agendă bilaterală .

În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltarea în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației, pentru burse de studiu”, a notat premierul român.

Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat semnificația deosebită a Declarației comune a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul economic și investițional. Potrivit lui, este un document politic care transmite un semnal de susținere fermă pentru ameliorarea mediului de afaceri din Republica Moldova ca premisă esențială a extinderii cooperării economice și investiționale bilaterale.

„Contăm pe sprijinul dumneavoastră, al Guvernului Republicii Moldova, pentru aspecte punctuale de interes pentru noi, în privința cărora am dori să vedem progrese. Aș numi, spre exemplu, solicitarea adresată și în perioadele anterioare, guvernelor anterioare, în vederea identificării unor soluții pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei. Cred că este oportună o analiză a situației și deschiderea unui dialog real”, a remarcat premierul român.

În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări că „România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal”. „Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât la București, cât și la Bruxelles”, a declarat oficialul.

În condițiile „momentului regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate”, premierul român a subliniat că ședința comună de guvernelor de la București și Chișinău, precum și pachetele de documente care vor fi semnate, reconfirmă sprijinul deplin al României pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova.

„Contextul complicat de securitate îndeamnă totodată la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze”, a notat premierul român.

Nicolae-Ionel Ciucă și-a încheiat intervenția prin a asigura Cabinetul de miniștri de la Chișinău de „totala implicare, dedicare și deschidere a Guvernului României pentru o cooperare consolidată, orientată spre rezultate concrete, în beneficiul stabilității Republicii Moldova, al parcursului său european și al bunăstării cetățenilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.