Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO amenință Rusia: 'Vom combina forța cu dialogul'

nato rusia

Adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, marţi, că Alianţa Nord-Atlantică nu caută confruntarea cu Rusia, dar nu poate ignora acţiunile agresive ale Moscovei, precizând că în secolul XXI securitatea nu se poate baza pe sfere de influenţă unde "marile puteri dictează alegerile vecinilor şi schimbă graniţe cu forţa".

"Mesajul NATO este foarte clar: suntem o alianţă defensivă şi nu căutăm confruntarea cu Rusia. Un nou război rece nu e în interesul nimănui, dar nu putem ignora pur şi simplu acţiunile Rusiei. Dacă am face acest lucru, nu numai că ne-am trăda principiile şi am încuraja Moscova să continue agresiunile la adresa vecinilor săi, dar ar fi şi o bază instabilă pentru relaţiile viitoare cu Rusia şi cu alţi vecini din est. (...) În secolul XXI, securitatea nu se poate baza pe sfere de influenţă unde marile puteri dictează alegerile vecinilor şi schimbă graniţe cu forţa", a afirmat Vershbow în cadrul unei conferinţe publice susţinută la Bucureşti.

Citește și: Laura Chiriac, candidata ALDE la Sectorul 1, își înșală soțul, producător la Antena 3, cu Sergiu Diacomatu / VIDEO

Potrivit oficialului NATO, cel mai bun răspuns la atitudinea Rusiei ar fi o abordare care combină forţa cu dialogul. Vershbow a arătat că alianţa îşi va consolida apărarea şi capacitatea de a descuraja, astfel încât Rusia sau orice alt potenţial adversar "să nu se gândească măcar să agreseze vreun membru NATO".

Alexander Vershbow a amintit că, în anii care au urmat Războiului Rece şi până în 2013, relaţiile dintre NATO şi Rusia au fost "din ce în ce mai constructive", iar cele două părţi împărtăşeau interesul comun de creare a unei arhitecturi de securitate bazate pe reguli şi respect pentru suveranitatea tuturor naţiunilor independente, "inclusiv a celor care au apărut după disoluţia paşnică a Uniunii Sovietice".

Citește și: Ultimul mesaj al soțului Laurei Chiriac, angajat la Antena 3, înainte ca soția să îl înșele în văzul lumii / FOTO

Adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice a arătat că cele două părţi au cooperat în probleme precum stabilizarea Balcanilor de Vest şi Afganistanului, lupta împotriva pirateriei sau combaterea terorismului.

"Ambiţiile NATO pentru un parteneriat mutual avantajos s-au evaporat în momentul în care Rusia a lansat agresiunea asupra Ucrainei, anexând ilegal Crimeea şi organizând o insurgenţă separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Prin acţiunile sale, Kremlinul a încălcat regulile internaţionale.(...) Rusia s-a angajat într-o serie de acţiuni destabilizatoare, folosindu-se de propagandă, subversiune şi atacuri cibernetice, pentru a submina securitatea şi stabilitatea Ucrainei şi pentru a testa NATO", a adăugat Vershbow.

Citește și: Cea mai SCUMPĂ armă creată vreodată are PROBLEME de funcționare / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.