Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO dă alerta în rândul aliaților: 'Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană'

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Jens Stoltenberg a declarat că războiul, care a intrat în cel de-al doilea an, este un "război de uzură", dar nu a ajuns într-un impas, având în vedere câştigurile pe care Ucraina le-a obţinut cu o contraofensivă pe care a început-o în iunie în încercarea de a-şi recupera teritoriul ocupat de forţele ruseşti.

"Dacă vrem să punem capăt războiului, dacă vrem o pace justă şi durabilă, atunci sprijinul militar acordat Ucrainei este calea corectă", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat în timp ce se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

"Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin", a arătat Stoltenberg.

"Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, nu doar de sisteme noi, ci şi de muniţie, întreţinere, piese de schimb. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei", a pledat secretarul general al NATO.

El a făcut aceste comentarii după ce un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat declarase mai devreme marţi că întărirea apărării aeriene a Ucrainei este esenţială, inclusiv pentru a proteja infrastructura critică pe măsură ce vine iarna.

Stoltenberg a refuzat să spună câte runde de muniţii pot livra aliaţii NATO Ucrainei în fiecare an sau când anume vor fi livrate F-16 către Kiev.

„Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată”

"Aliaţii lucrează din greu pentru a-i antrena (pe piloţii de F-16) cât mai repede posibil", a spus el. "Importanţa avioanelor F-16 este, de asemenea, că transmite un mesaj de sprijin pe termen lung şi durabil", a subliniat el.

"Suntem pregătiţi pentru o misiune de lungă durată. Nu pentru că suntem capabili să prevedem exact cât va dura acest război, ci pentru că trebuie să trimitem un mesaj că preşedintele Putin nu ne poate aştepta pe noi", a spus Stoltenberg.

Şeful NATO a mai declarat că ar fi preferat să vadă un progres mai rapid în contraofensiva Ucrainei, dar a spus că progresele acesteia în sud şi în est sunt totuşi "uriaşe".

Oficialii ucraineni au declarat că forţele lor au trecut de prima linie de apărare a Rusiei, dar că acum se confruntă cu alte linii în locuri unde Moscova a avut timp să construiască fortificaţii şi câmpuri minate. Unii analişti militari au spus că Ucraina ar putea avea dificultăţi în a-şi menţine ritmul pe câmpul de luptă odată cu apariţia vremii reci şi umede, dar Stoltenberg a spus că luptele ar putea continua şi în toamnă şi pe parcursul iernii.

"Ceea ce trebuie să continuăm să facem este să îi sprijinim pe ucraineni, iar apoi ei trebuie să ia deciziile pe teren", a spus el. "Războiul de uzură devine un război de logistică", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.