Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO ia poziţie în problema migranţilor: Planul de ultimă oră al organizaţiei nord-atlantice

adevarul.ro
traficanti migranti

Mai multe nave ale NATO se află în prezent în drum către Marea Egee, unde vor începe rapid o misiune de combatere a traficului de migranţi, planul misiunii urmând să fie definitivat în 24 de ore, a declarat joi comandantul forţelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove, citat de agenţia Reuters.

Acţiunea a fost cerută oficial luni de Germania şi Turcia, astfel că Alianţa a fost luată prin surprindere şi trebuie să elaboreze rapid detaliile operaţionale. Potrivit ministrului britanic al apărării, Michael Fallon, această misiune va marca şi o schimbare radicală în abordarea crizei migraţiei pentru că, spre deosebire de misiunea maritimă desfăşurată de UE în apropierea coastelor Italiei, migranţii care vor fi salvaţi de navele NATO nu vor fi aduşi în Europa, ci returnaţi Turciei, chiar dacă ei sunt recuperaţi în apele teritoriale greceşti. 'Nu vor fi aduşi în Grecia, iar aceasta este o diferenţă fundamentală', a subliniat Michael Fallon.

Totuşi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că 'nu este vorba despre oprirea sau întoarcerea din drum a unor nave cu refugiaţi'. De asemenea, surse diplomatice au declarat agenţiei Reuters că informaţiile despre traficanţi obţinute de misiunea navală a NATO vor fi transmise Gărzii de Coastă turce, preferându-se ca acţiunile în forţă împotriva traficanţilor să fie desfăşurate direct de Turcia în apele ei teritoriale, nu de navele Alianţei. Deocamdată nu este clar numărul navelor care vor participa la misiune, dar s-a confirmat că este vorba despre grupul naval 2 al NATO, ce dispune de cinci ambarcaţiuni în apropiere de Cipru. Până în prezent şi-au anunţat contribuţia Germania, Turcia, Grecia, Italia, Canada şi Danemarca. Breedlove a mai declarat că este posibil să fie nevoie şi de alte contribuţii pentru susţinerea misiunii. Migranţii, veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi Asia, pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind bărci pneumatice şi debarcă în insulele greceşti. Cei mai mulţi se opresc pe insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, şi apoi către graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria prin Europa pe aşa-numita rută a Balcanilor. Anul trecut peste 850.000 de migranţi au ajuns pe această rută în Europa, iar de la începutul acestui an numărul lor este deocamdată de circa 68.000, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.