Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO încearcă să-i liniștească pe vecinii Rusiei: 'Fiara dorește să preia controlul asupra Balcanilor de Vest, trebuie să ajutăm aceste țări să supraviețuiască'

balcani albania muntenegru serbia kosovo croatia bosnia

Miniștrii de externe ai NATO au încercat miercuri să liniștească țările fragile din vecinătatea Rusiei care se tem că ar putea fi destabilizate de aceasta pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește, prin restrângerea livrărilor de energie și majorarea prețurilor, scrie Reuters, citată de Radpr.

Discuţiile din cea de-a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe ai NATO s-au concentrat pe regiunea Balcanilor de Vest, în special pe Bosnia, și pe două foste republici sovietice Moldova și Georgia, ambele având regiuni separatiste ocupate de trupele ruseşti.

"Mesajul este clar: toți aliații NATO sunt conștienți de faptul că fiara dorește, de asemenea, să preia controlul asupra Balcanilor de Vest și trebuie, printr-un sprijin practic şi livrabil, să ajutăm aceste țări să supraviețuiască", a declarat ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, pentru Reuters la încheierea reuniunii de două zile a NATO de la București.

"Dar, desigur, punctul central de interes pentru aceste națiuni, pentru Moldova, pentru Georgia, este rezultatul acestui război. Acest lucru are o importanță existențială pentru integritatea lor teritorială, pentru dreptul lor în viitor de a-și alege modul de viață". Aliații NATO s-au angajat miercuri să ajute Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina, deoarece acestea se confruntă cu presiunea Rusiei, au declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și miniștrii prezenţi la reuniune.

"Dacă există o lecție din Ucraina, este că trebuie să-i sprijinim acum", a declarat dl Stoltenberg într-o conferință de presă. "Sunt afectați de influența Rusiei în moduri diferite, dar mai bine să-i sprijinim acum decât să vedem evoluții care merg absolut în direcția greșită, așa cum am văzut cu invadarea Ucrainei la începutul acestui an". El a oferit puține detalii despre forma pe care o va lua acel sprijin.

Referitor la Bosnia, el a spus: "Cred că pentru a putea rezista tentativelor de interferență și influență ruseşti, unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcut este definitivarea guvernului după alegeri". Bosnia a trecut prin cea mai gravă criză politică de la sfârșitul războaielor balcanice din anii '90, sârbii bosniaci contestând instituțiile statului ca parte a tentativei lor de lungă durată de a se separa, încurajați de sprijinul cel puțin tacit din partea Rusiei.

Liderii europeni sunt îngrijoraţi că aceste țări din extremităţile de sud și de est ale continentului își vor pierde răbdarea în așteptarea aderării la Uniunea Europeană și NATO, lăsându-se astfel deschise instabilității și eforturilor rusești și chineze de a câștiga influență.

Ministrul bosniac de externe, Bisera Turkovic, invitată să se alăture reuniunii NATO, s-a declarat îngrijorată de intențiile Rusiei cu privire la țara sa. "Avem mandatari ruși în guvernul nostru și diviziunea în țara noastră este profundă", a spus ea.

Autorităţile din Moldova - plasată între Ucraina și România - și-au avertizat săptămâna trecută populaţia să se pregătească pentru o iarnă aspră, deoarece se confruntă cu o criză energetică "acută" care risca să alimenteze nemulțumirea populară. De asemenea, se confruntă cu un conflict separatist nerezolvat timp de 30 de ani. Un contingent de forțe de ruseşti de menținere îşi are sediul în Transnistria, în principal rusofonă, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei.

În Georgia, separatiștii susținuți de ruși controlează două regiuni separatiste - Abhazia și Osetia de Sud. În 2008, Rusia a invadat Georgia pentru a-i proteja pe separatiști de ceea ce a descris drept o amenințare din partea guvernului georgian.

Jens Stoltenberg a spus că există zeci de instructori NATO în Georgia și că aliații și-au luat noi angajamente pentru sprijin suplimentar. "Stabilitatea în Balcanii de Vest este importantă pentru pace", a spus ministrul italian de externe Antonio Tajani. "Trebuie să-i oprim pe ruși în Balcanii de Vest, avem nevoie de mai multă Europă". Liderii UE vor organiza un summit cu liderii din Balcanii de Vest la Tirana săptămâna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.