Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO intensifică prezenţa militară în estul Europei, inclusiv în România / Rusia denunţă 'limbajul ameninţărilor'

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, luni, angajamentele statelor membre de a suplimenta capabilităţile militare în estul Europei, inclusiv în România, în contextul presiunilor militare exercitate de Rusia asupra Ucrainei, dar Moscova denunţă "limbajul ameninţărilor".

"Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a aprecia de asemenea ca "foarte mare" riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată, a subliniat el.

Cele două părţi se confruntă acolo din 2014 într-un conflict ce a făcut peste 13.000 de morţi.

Peskov a explicat că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce - a spus el - arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru.

"Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile" separatiste proruse, a declarat Peskov, considerând că această situaţie "sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive" din partea Kievului.

"Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc", a mai spus el, notând că "atmosfera agresivă" actuală din Europa este "o realitate".

El a denunţat o "isterie" în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei.

Informaţiile venite din Occident sunt pline de "isterie" şi "minciuni", a notat el.

Acţiunea se adaugă mai multor semnale că Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invadare.

Moscova neagă orice plan în acest sens, cerând în acelaşi timp garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfăşurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali, aminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.