Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO le dă temă de casă lui Nicolae Ciucă și Florin Cîțu: suplimentați contribuțiile la apărare

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le va solicita miercuri miniştrilor apărării ai ţărilor membre, care se reunesc la Bruxelles, să suplimenteze contribuţiile la bugetul Alianţei pentru activităţile de apărare şi de descurajare comune, notează dpa, informează Agerpres.

''A cheltui mai mult împreună ar dovedi soliditatea angajamentului nostru faţă de articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unul pe altul'', a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Potrivit şefului NATO, suplimentarea bugetului organizaţiei ar susţine desfăşurarea forţelor aliate în flancul estic al Alianţei, misiunile de poliţie aeriană, desfăşurările de nave şi manevrele militare comune.

În plus, s-ar ajunge la o echilibrare a costurilor între ţările membre, a spus Jens Stoltenberg, acesta fiind un subiect controversat în discuţiile dintre unele state aliate, precum SUA şi Germania.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Propunerea face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de idei pentru reforma Alianţei Nord-Atlantice, pe care Stoltenberg îl va prezenta miercuri miniştrilor apărării pentru o dezbatere iniţială. Reuniunea este prima de acest fel după schimbarea administraţiei de la Washington.

Dacă miniştrii vor susţine propunerile de reformă, atunci acestea ar putea fi adoptate de liderii statelor NATO la summitul ce va avea loc în acest an, deşi nu a fost stabilită data acestuia.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării, discuţiile se vor axa pe misiunile NATO în Afganistan şi Irak. Alianţa Nord-Atlantică dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează forţele afgane şi le acordă asistenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.