Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO se încordează în fața Rusiei: 'Alianţa poate intra imediat în luptă dacă este necesar'

Henry Jackson
Nato Russia

Aliaţii din NATO au ajuns luni la un acord asupra planurilor regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un eventual atac rusesc, depăşind obiecţiile pe care Turcia încă le avea cu o zi înainte ca liderii să se întâlnească la Vilnius, au declarat pentru Reuters trei diplomaţi.

Timp de zeci de ani, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o ameninţare existenţială. Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, în Ucraina, NATO avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de la egal la egal, cum ar fi Moscova, conform News.ro.

Turcia bloca aprobarea acestor planuri din cauza numelor folosite pentru unele locaţii geografice - reflectând disputele sale de lungă durată cu Grecia şi Cipru.

Liderii NATO se reunesc la Vilnius pe 11-12 iulie pentru un summit care va discuta despre aderarea Suediei şi despre viitoarea relaţie a alianţei cu Ucraina.

Prin conturarea planurilor sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, statelor îndrumări cu privire la modul în care să-şi modernizeze forţele şi logistica.

Nevoia de a finanţa această schimbare fundamentală este unul dintre motivele pentru care liderii vor creşte la Vilnius obiectivul de cheltuieli militare al alianţei, făcând din obiectivul actual de 2% din PIB-ul naţional o cerinţă minimă.

Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca planurile să fie pe deplin puse în aplicare, deşi subliniază că alianţa poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.