Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Navalnîi rămâne în închisoare: justiţia rusă a respins apelul liderului de opoziţie

radiochisinau.md
Aleksei Navalnii

Justiţia rusă a respins marţi apelul liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi faţă de condamnarea sa la 19 ani de închisoare pentru "extremism", un verdict care ar urma să-l trimită într-o colonie penitenciară cu condiţii şi mai dure, informează Agerpres.

Curtea de Apel a decis "să lase neschimbat verdictul lui Navalnîi din primă instanţă", a declarat judecătorul Viktor Rogov, potrivit jurnaliştilor AFP.

Principalul critic al Kremlinului a apărut mai devreme în cursul zilei prin legătură video din închisoare.

Navalnîi, care era deja închis pentru "fraudă" înainte de această nouă condamnare, a denunţat verdictele ca fiind o răzbunare politică pentru lupta sa de lungă durată împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a corupţiei elitei şi pentru criticile sale faţă de asaltul Rusiei asupra Ucrainei.

Militantul anticorupţie în vârstă de 47 de ani şi-a făcut puţine iluzii cu privire la rezultatul acestui apel, estimând că durata detenţiei sale va fi "măsurată prin durata vieţii sale sau durata vieţii acestui regim".

Închis în colonia penitenciară IK-6 din Melekovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde este trimis în mod regulat într-o celulă disciplinară, Navalnîi va ajunge cel mai probabil în condiţii de detenţie şi mai dure.

El va trebui să-şi ispăşească noua pedeapsă într-una dintre coloniile ruseşti cu un "regim special", unităţi ale sistemului penitenciar rusesc rezervate de obicei prizonierilor condamnaţi pe viaţă şi celor mai periculoşi criminali.

După anunţul respingerii apelului, unul dintre avocaţii săi, Olga Mihailova, a deplâns într-o declaraţie pentru AFP faptul că clientul său "ar putea fi trimis în orice moment" într-una dintre aceste unităţi, odată ce decizia va fi înregistrată de justiţie.

De la arestarea sa în ianuarie 2021, Navalnîi a comunicat în principal prin mesaje către avocaţii săi, continuând cu umor să denunţe politicile Kremlinului şi ofensiva din Ucraina. În august, el le-a cerut ruşilor să "reziste" "bandei de trădători, hoţi şi ticăloşi care a preluat puterea".

Cu toate acestea, într-o colonie cu un "regim special", discursurile sale vor fi cel mai probabil mult mai rare, deoarece vizitele sunt mult mai limitate.

Există aproximativ patruzeci de astfel de închisori în Rusia, adesea situate în locuri foarte îndepărtate şi funcţionând sub o administraţie care nu a fost reformată de la gulagul sovietic, potrivit activiştilor pentru drepturile omului.

Perioada petrecută de Navalnîi în spatele gratiilor a avut deja consecinţe asupra sănătăţii sale: activistul carismatic, odată radiant, pare acum slăbit şi îmbătrânit.

El a scăpat la limită de moarte când a fost otrăvit în august 2020, petrecând câteva luni în convalescenţă în Germania. El a fost arestat la întoarcerea sa în Rusia în 2021.

Sănătatea sa s-a deteriorat şi mai mult în ultimele luni, timp în care a petrecut mai multe perioade în celula de izolare. Înainte ca apelul său să fie audiat, el a fost trimis acolo pentru a 20-a oară, potrivit echipei sale.

"Ieri, la ora 17:00, am fost eliberat din celula de izolare. Astăzi, la ora 8 dimineaţa, am fost trimis înapoi. Patru zile", a scris Navalnîi prin intermediul echipei sale pe reţelele de socializare săptămâna trecută.

"De ce pentru o perioadă atât de scurtă de timp? Pentru că în exact patru zile am o audiere în apel", a glumit el.

Majoritatea aliaţilor lui Navalnîi au fost forţaţi să plece în exil în ultimii ani, iar câţiva au fost închişi cu sentinţe grele.

Ţările occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.