Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nazarbaev şi-a amânat vizita în Armenia. Motivul naşte speculaţii diplomatice

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, este tratat pentru o răceală, a anunţat biroul său de presă marţi, fapt ce a suscitat speculaţii că boala sa ar fi mai degrabă un pretext diplomatic, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul este cu atât mai neobişnuit, cu cât biroul preşedintelui kazah rareori furnizează informaţii despre starea de sănătate a preşedintelui kazah (76 de ani), de altfel, secret de stat, conform legislaţiei Kazahstanului.

Citeşte şi: Ban Ki-moon face apel la solidaritate şi generozitate pentru Haiti

Unii experţi, între care analistul politic kazah Aidos Sarym, consideră că "răceala" a fost mai degrabă o scuză pentru anularea vizitei în Armenia, unde biroul preşedintelui Serge Sarkissian anunţase mai devreme că Nazarbaev este aşteptat într-o vizită la 13 octombrie.

Armenia va găzdui la 14 octombrie o reuniune la nivel înalt a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc de securitate condus de Rusia.

Citeşte şi: Ameninţare cu BOMBĂ în Germania. Gara din Rastatt a fost evacuată

Relaţiile dintre Erevan şi Astana s-au tensionat în luna aprilie, când a fost reluat conflictul militar între Armenia şi Azerbaidjan în enclava Nagorno-Karabah, Kazahstanul insistând pe organizarea unei reuniuni a unei alte organizaţii regionale, Uniunea Economică Eurasiatică, în afara Armeniei, care trebuia să-l găzduiască.

Atât Kazahstanul, cât şi Azerbaidjanul sunt naţiuni predominant musulmane, unde se vorbeşte o limbă turcică. Prin Azerbaidjan tranzitează o parte semnificativă a exporturilor de petrol din Kazahstan.

Citeşte şi: Clinton vs Trump. Mesajele ASCUNSE transmise de cei doi candidaţi la Casa Albă

Totuşi, starea de sănătate a preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev reprezintă o chestiune de îngrijorare pentru mulţi, inclusiv pentru companii importante energetice care au investit miliarde de dolari în această ţară.

După decesul preşedintelui uzbec, Islam Karimov, luna trecută, la vârsta de 78 de ani, Nazarbaev este cel mai în vârstă fost lider comunist care se află la cârma ţării sale după obţinerea independenţei, în urma destrămării URSS în 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.