Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neamţ: Mai puţine cazuri de abuzuri asupra copiilor, dar mai grave, în primul trimestru al acestui an

copii tristi abuzati

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a fost în scădere în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, dar situaţiile înregistrate sunt mai grave, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Serviciul de asistenţă şi intervenţie în situaţii de abuz din cadrul DGASPC Neamţ a instrumentat, în perioada ianuarie - martie, 172 cazuri de abuz asupra copiilor, majoritatea fiind înregistrate în mediul rural.

S-au înregistrat 57 de cazuri de neglijare, 14 abuzuri fizice şi 19 cazuri de abuz sexual.

Diferenţa de cazuri este reprezentată de abuzuri emoţionale, repatrieri, copii dispăruţi sau comportament delincvent.

În acelaşi interval de referinţă din 2023, au fost instrumentate 193 cazuri, prevalenţa fiind de asemenea în mediul rural. S-au înregistrat 87 cazuri de neglijare, 13 abuzuri fizice şi 14 abuzuri sexuale. Ca urmare a acestor abuzuri, au fost preluaţi în regim de urgenţă 31 copii, care au fost instituţionalizaţi în centre rezidenţiale sau la asistenţi maternali.

"Chiar dacă datele arată o uşoară scădere a numărului de cazuri de abuz asupra minorilor, aceste situaţii rămân nepermis de multe. Din păcate, vorbim de o creştere a cazurilor de abuz sexual, o formă gravă de abuz ce are urmări dramatice, mai ales că, de multe ori, copiii sunt victime ale unor apropiaţi sau chiar ai propriilor părinţi. DGASPC este alături de aceşti copii şi le asigurăm servicii specializate de găzduire, consiliere, terapie, asistenţă psihologică şi juridică, toate accesibile şi adaptate nevoilor lor", a declarat directorul DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă.

În acest moment, în judeţul Neamţ sunt peste 1.100 copii cu măsură de protecţie, dintre care aproximativ 500 sunt în plasament la asistenţi maternali, aproape 300 sunt în centrele rezidenţiale, circa 300 se află în plasamente familiale şi 50 au măsură de protecţie la organisme private autorizate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.