Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEAŞTEPTAT - Spania RETRAGE mandatul de arestare european împotriva lui Carles Puigdemont

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Curtea Supremă a Spaniei a anunțat marți că retrage mandatul de arestare european pentru fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, și patru foști membri ai cabinetului său, spunând că toți cei cinci politicieni catalani și-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în țară, relatează AGERPRES, citând agențiile internaționale de presă.

Citeşte şi: Violenţe în Ucraina. Incidente GRAVE la reţinerea lui Saakasvili: Autorităţile lansează gaze lacrimogene după atacul protestatarilor - VIDEO

Judecătorul de instrucție menține totuși mandatul de arestare spaniol împotriva lor, astfel că ei vor fi reținuți la revenirea în Spania, au explicat surse ale instanței.

Ei au fugit în Belgia după declarația unilaterală de independență a Cataloniei la 27 octombrie, considerată ilegală de justiția spaniolă.

Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situația ca și o altă jurisdicție europeană în plus față de cea spaniolă să se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Supremă.

Luni, justiția din Belgia anunțase că urma să ia la 14 decembrie decizia privind extrădarea liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, și a altor patru responsabili catalani inculpați în tentativa de secesiune a regiunii spaniole.

Citeşte şi: ONU dezvăluie care este alimentul VIITORULUI. Avantajele uimitoare, scoase la iveală de către specialişti

Anunțul în acest sens a fost făcut de judecătorul responsabil cu examinarea mandatului de arestare european emis pe numele celor cinci foști membri ai executivului regional în exil.

Puigdemont și cei patru colegi ai săi au fugit în Belgia la 30 octombrie. Justiția spaniolă îi urmărește pentru participare la procesul de secesiune a Cataloniei inițiat la 27 octombrie prin proclamarea unilaterală a "Republicii Catalane". Guvernul spaniol a răspuns imediat și a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional și a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri.

Tot luni, Curtea Supremă din Spania a anunțat că un judecător de instrucție a decis menținerea în arest preventiv a vicepreședintelui catalan destituit Oriol Junqueras și a altor trei inculpați în tentativa de secesiune a Cataloniei și eliberarea sub cauțiune a altor șase acuzați.

Doisprezece din cei 14 membri ai guvernului catalan demis sunt candidați la scrutinul regional convocat de Madrid pentru 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care susține că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ''președinte legitim'' al executivului catalan.

Citeşte şi: Vântu, reacţie DURĂ de după gratii! Atac FĂRĂ PRECEDENT la ministrul Justiţiei după mesajul Departamentului de Stat american .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.