Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Justiție din cauza pensiilor speciale: Grefierii își ÎNTRERUP activitatea din 27 ianuarie

Inquam Photos - Octav Ganea
protest grefieri

Iminența tăierii pensiilor speciale pune pe jar întregul sistem de justiție. După ce zeci de instanțe din România au anunțat că își suspendă activitatea, acum, sindicatele grefierilor anunță un amplu protest, față de eliminarea pensiilor de serviciu. Conform anunțului făcut în urmă cu puțin timp de grefieri, prima etapă a grevei începe miercuri, între orele 10.00 și 12.00, urmând ca, începând cu data de 27 ianuarie, să fie întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național.

Într-un comunicat de presă, grefierii ăși arată nemulțumirea față de iminenta abrogare a legii care reglementează dreptul la pensia de serviciu, în sesiunea extraordinară a Parlamentului din 28 ianuarie.

„Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil. Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată”, arată sindicaliștii grefierilor în comunicatul de presă.

Mai mult decât atât, spune sursa citată, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari),

„Prin urmare, haosul creat în justiție nu se justifică. Să înțelegem că acești 1800 de pensionari căpușează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază și e absolut necesar să le tăiați, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstrați?”, se întreabă grefierii.

În acest context, grefierii anunță suspendarea activității în intervalul orar 10:00-12:00, începând de miercuri. Din data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi.

Comunicatul este semnat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federația PUBLISIND, în colaborare cu Asociația Grefierilor din România.

Tot începând de miercuri și judecătorii de la Curtea de Apel București și de la Tribunalul Capitalei își suspendă activitatea pentru aceleași motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.