Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEBUNIE în Spania: separatiștii din Țara Bascilor se implică în referendumul din Catalonia

Zero Hedge
Catalonia

Gruparea separatistă bască ETA a criticat miercuri răspunsul Madridului la aspiraţiile de independenţă din Catalonia, denunţând în statul spaniol 'o închisoare pentru popoare', transmite AFP.

Citește și: Ancheta în cazul lui procurorului 'Portocală', ţinută la secret. Răspunsul oficial al DNA

Statul spaniol demonstrează că este 'o închisoare pentru popoare negând identitatea naţională a Ţării catalane', a susţinut ETA, într-un comunicat publicat în cotidianul basc Gara. 

Potrivit ETA, criza declanşată în Spania în jurul dorinţei liderilor separatişti catalani de a organiza un referendum de autodeterminare la 1 octombrie, interzis de autorităţile de la Madrid, demonstrează că statul spaniol are o 'problemă structurală'. 

'După patru decenii, regimul din 1978 (data adoptării Constituţiei - n. red.) şi-a arătat adevărata faţă. În Catalonia, i-am văzut adevăraţii stâlpi de susţinere: impozitare, dependenţă şi opresiune', adaugă organizaţia separatistă bască. 

Separatiştii aflaţi la putere în Catalonia din 2016 au decis să organizeze duminică un referendum privind autodeterminarea provinciei, fără acordul Madridului şi în pofida interdicţiei dictate de Curtea Constituţională. 

Decizia a declanşat o criză constituţională fără precedent de la tentativa eşuată de lovitură de stat a colonelului Tejero, la 23 februarie 1981, după cum scrie miercuri cotidianul El Pais. 

În comunicatul publicat miercuri, ETA mai afirmă că este conştientă că nu va mai fi 'un agent principal în ciclul politic următor', arătând astfel că dezbaterea privind eventuala sa dizolvare se apropie. 

Predarea armelor, anunţată de ETA în aprilie, a închis un capitol de violenţă în nordul Spaniei, tot în legătură cu o revendicare de independenţă. Organizaţiei ETA îi este atribuită moartea a cel puţin 829 de oameni în numele luptei pentru independenţa Ţării Bascilor şi a Navarrei, până la abandonarea oficială a violenţei, în 2011. 

Duminică, preşedintele basc Inigo Urkullu a lansat un apel statului spaniol să recunoască naţiunile catalană şi bască şi să le permită acestora să ţină referendumuri de autodeterminare pe modelul din Scoţia şi din Québec, arătând că problema nu este rezolvată pe fond. 

Potrivit sondajelor, chiar dacă 70% dintre catalani doresc un referendum legal, societatea catalană rămâne profund divizată în ce priveşte independenţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.