Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neculai Onțanu (ADER): Societățile comerciale să nu-și trimită salariații în șomaj, să-și reprofileze producția pentru situații de criză

ADER
Neculai Ontanu

Suntem în plină pandemie. Mulți se întreabă dacă ea există. Pentru a desluși cât de cât lucrurile trebuie să răspundem la una dintre multele întrebări importante. Această criză este una provocată de natură sau este una provocată de om. Sunt diverse răspunsuri și mai toate au acoperire științifică, susține Neculai Onțanu, Președinte de onoare al Partidului ADER.

Dacă este provocată de natură, atunci ea se va epuiza atunci când vom găsi un antidot, un vaccin. Dacă este provocată de om, ea se va consuma atunci când scopul pentru care a fost lansat virusul va fi atins.

Și al doilea răspuns pare destul de plauzibil. Dacă-l abordăm foarte pe scurt, am putea să plecăm de la realitatea actuală a raporturilor de forțe la nivel mondial. Sunt 2-3 mari zone de maximă putere mondială. SUA, Rusia și China. Sau SUA - Rusia & China. Se pare că multipolaritatea și egalitatea forțelor fac imposibil un război clasic, inclusiv cu atacuri nucleare reciproce. Nimeni nu este sigur cine ar putea câștiga un asemenea război și atunci un asemenea scenariu este, pe moment, păstrat ca o ultimă alternativă. Se pare că în epoca actuală alte tipuri de războaie sunt mult mai eficiente. Spre exemplu, războaiele biologice, bioterorismul. Ele se pare că au fost experimentate cu succes dovedit prin SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) în China în anul 2003, experiment ce a durat doar câteva luni, și el a fost un avertisment la ce ar putea urma.

Pandemia de Gripă porcină declanșată în aprilie 2009 și carea durat  până în august 2010, a provocat între 150.000 și 575.000 de decese în lume. Ebola între anii 2014-2016 s-a soldat cu peste 11.000 de decese Gripa MERS din Peninsula Arabică și altele.

Toate acestea au reprezentat preludiul la Pandemia de azi, COVID-19. Și  întrucât un război clasic, după cum am mai arătat, nu ar rezolva raporturile de putere la nivel mondial, planificatorii apelează la ceea ce a fost validat la nivel regional și anume, la surprinderea strategică a adversarilor la nivel mondial. Dacă aceasta ar fi posibila varianta corectă a actualei Pandemii, se pare că surprindrea în domeniul politico-diplomatic și economic a reușit fără să se tragă un singur glonț.

-         Uniunea Europeană și-a suspendat în mare parte tratatele de funcționare. Mulți se întreabă dacă mai există Uniunea Europenă ? Cu toate consecințele de azi, eu cred sincer, că va continua să existe și probabil, prin democratizarea sa, ea va reprezenta altceva față de ceea ce este acum.

-         Multe țări componente ale Uniunii Europene clamează decesul globalismului refugiindu-se în naționalism. Este un scenariu posibil.

-         Numărul mare de morți, doar în unele țări și regiuni, este foarte ridicat.

-         Economiile multor țări sunt întro contracție puternică pe termen lung.

-         Industrii importante de asigurare a securității naționale, prin măsurile luate de guverne, au fost scoase din circulație, au fost blocate, nu mai au capacitate de răspuns. S-a urmărit așa ceva ?

-         Are loc o prăbușire fără precedent a valorii capitalului mondial.

-         Introducerea în ecuația combaterii Pandemiei a unor instituții cum ar fi armata, arată evident răspunsul disperat al guvernanților, care poate duce evident la compromiterea ei. Guvernanții, în lipsa unei strategii normale, care nu a existat și încă nu există, doresc să arate populației că au angajat tot ceea ce se putea pentru combaterea virusului COVIT-19. Armata nu poate face instrucție de front cu coronavirusul. S-a dovedit acum, în mod concret, că e nevoie de proceduri, de aparatură medicală  și echipamente de protecție, inclusiv acolo unde acționează armata. Armata știe acest lucru.

-         Urmarea măsurilor restrictive ale guvernelor, poulația își pierde încrederea în conducătorii săi etc.

Oare este reală această scurtă prezentare ? După evoluțiile de azi, se pune evident întrebarea cine câștigă și cine pierde din acest război ? Care dintre marile puteri câștigă, care pierd și mai ales care va fi răspunsul perdanților ? Vă las pe voi să răspundeți. Ar fi interesant.

Dacă reușim să ne dezmeticim din această situație, conducătorii trebuie să pregătească țara pentru diferitele tipuri de dezastre care sunt posibile oricând în circumstanțele actuale, cum ar fi dezastre industriale, radiologice, nucleare, chimice, biologice,incendii de proporții, accidente majore la construcțiile hidrotehnice, poluări accidentale ale apei, aerului, solului etc. Aceste pericole sunt.

Pentru a ne pregăti pentru un răspuns adecvat la unele dezastre cum este cel din această perioadă este necesar să avem și posibilitatea internă de protecție.

Iată, de pildă, Senatul a reexaminat în şedinţa plenului de miercuri 8 aprilie, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, un proiect de modificare a Legii societăţilor comerciale 31/1990 menţinând simplificarea procedurilor şi condiţiilor de înregistrare a sediului social şi eliminarea restricţiei pentru persoanele fizice şi juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată. Foarte bine. Felicitări! Proiectul urmează să fie aprobat de Camera Deputaților, aceasta fiind cameră decizională. Ce propunem noi  ?

Să fie introdus în proiectul de modificare a Legii și obligativitatea societăților comerciale din industrii, sub sancțiunea închiderii definitive,  ca în cazul situațiilor de urgență, de asediu sau de răboi să aibă capacitatea într-un anumit termen stabilit de legiuitor, de a reprofila producția, la solicitarea Guvernului, pentru astfel de situații.

Obligativitatea tuturor societăților comerciale din industrie de a-și înscrie un cod CAEN complementar care să le permită trecerea rapidă la astfel de producții în situațiile prevăzute de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.