Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neculai Onțanu (ADER): Suntem în sfera sincronismului european (Opinie)

ADER
Neculai Ontanu

Vedem zilnic bâlbâiala nepermisă a Guvernului în actele normative care prin noi ordonanțe militare modifică ordonanțele precedente. Desigur că nu peste mult timp va veni și Ordonanța nr. 5 care va modifica Ordonanța nr. 4 și pentru a-i justifica noutatea îi vor mai adăuga câte ceva în coadă.

Este evident că situația apărută în China la finele anului trecut și alarmele transmise de Organizația Mondială a Sănătății încă din prima parte a lunii ianuarie, potrivit cărora epidemia de Coronavirus se va exporta rapid și în Europa și se va transforma în pandemie, a fost luată în derâdere de guvernanții României. Guvernul a   fost prins pe picior greșit și nu a întreprins aproape nimic  pentru a lua măsurile necesare pentru a pregăti populația și economia. Aici sincronismul cu Europa, despre care vorbea în „epocă” cu atâta necesitate Eugen Lovinescu, a funcționat perfect. Numai că, în „epocă” România încerca să se sincronizeze cu țările europene modernizând România cu instituțiile și valorile europene. Azi România se sincronizează tot cu țările europene, cu indiferența condamnabilă a Europei față de o criză care va afecta mulți ani de acum încolo viețile cetățenilor țărilor europene și economiile lor. Nimic nu va mai fi din ce a fost.

În aceste condiții apreciem ca Guvernul României să iasă din bâlbâiala dovedită și să ia câteva măsuri urgente. Ce așteaptă ? În România au intrat din zonele roșii peste 250.000 de români și dacă am face doar un calcul simplu, avem de mult peste 100.000 de infectați cu Coronavirus, la care se adaugă alte mii de persoane pe care le-au infectat acasă. Suntem într-un pericol uriaș. Guvernul, în afara măsurilor de izolare, nu vorbește despre nimic altceva.

Specialiștii în sănătate și economie a Partidului ADER solicită Guvernului României următoarele:

I. Măsuri medicale urgente.

1. Cerem în primul rând ca Guvernul să asigure echipamentul complet de protecție pentru toate cadrele medicale și personalul auxiliar din spitale și din tot sistemul medical. În acest moment Guvernul a transformat corpul medical și cel auxiliar în principalul receptor și difuzor de Coronavirus.

2. Cerem Ministrului Sănătății să emită urgent un ordin prin care nici un cadru medical sau auxiliar să nu intre în activitate fără a i se asigura echipamentul de protecție și nu să-i amenințe cu dosare penale.

3. Cerem Guvernului să stabilească urgent perioadele de timp la care să fie testate toate persoanele care lucrează în sistemul medical.

4. Cerem Guvernului să aloce transparent toate sumele necesare pentru asigurarea echipamentelor și medicamentelor pentru toate categoriile de bolnavi.

5. Cerem Guvernului să nu transforme spitalele în unități medicale mixte care să trateze la un loc bolnavii de Coronavirus cu celelalte categorii de bolnavi. Prin această măsură va bloca tot sistemul medical.

6. Cerem Guvernului să apeleze la echipamentele de protecție și aparatura medicală asigurate prin licitație colectivă de Comisia Europeană, care face acest lucru la prețuri mult mai mici și la cele mai înalte standarde de calitate. Până acum Guvernul României nu a făcut-o, apelând la tot felul de interpuși ce practică prețuiri uriașe fără prea multe garanții de calitate.

II. Măsuri economice urgente. Comisia Europeană a eliminat multe restricții privind bugetele și a adoptat măsuri de sprijin financiar pentru țările membre în situația pandemiei actuale. În acest context cerem Guvernului:

1. Să protejeze locurile de muncă ale populației prin garantarea de credite întreprinderilor mici și mijlocii de până la 800 de milioane de euro, acceptată de Comisia Europeană, pentru repornirea producției și investiții.

2. Să sprijine întreprinderile mari prin garantarea de credite de peste 1 miliard de euro, acceptată de Comisia Europeană, pentru repornirea producției, salvarea locurilor de muncă și investiții.

3.  Să renunțe la solicitarea făcută către Comisia Europeană de a primi bani pentru șomaj tehnic. Șomajul tehnic nu este avantajos nici pentru salariați și nici pentru societățile comerciale care vor amâna cât de mult posibil repornirea activității întrucât, pentru șomajul tehnic primesc bani de la Stat și după această perioadă vor reuși cu mai multă greutate să-și repornească producția.

4. Guvernul să solicite de bani de la Comisia Europeană pentru repornirea producției, susținerea locurilor de muncă și investiții. În cazul pierderii locurilor de muncă a unor salariați, sumele să fie asigurate din fondul de șomaj, ceea ce este mult mai avantajos atât pentru salariați cât și pentru societățile comerciale.

5. Guvernul să renunțe la măsura luată prin Ordonanța Militară nr 4 privind plafonarea prețurilor la energie și combustibil. Este o măsură populistă prin care, în situația în care prețurile la energie și combustibil scad drastic la nivel mondial, ceea ce trebuie să se întâmple și la noi, acest act normativ dă prilejul legal ca firmele care asigură energia și combustibilul să-și mențină prețurile produselor lor la un nivel ridicat, acela din data de 29 martie a.c.

6. Cu forța de muncă disponibilă, porniți autostrăzile României !

Neculai Onțanu, Președinte de onoare al Partidului ADER

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.