Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neculai Onțanu, implicat în ilegalități la Arena Națională - Primăria Capitalei confirmă

national-arena-12

national-arena-12Cătălin Tolontan a dezvăluit pe blogul personal, miercuri, 27 ianuarie, că Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onțanu, a oferit două autorizații diferite de construire pentru stadionul „Național Arena”, dar ambele au fost emise în data de 25 aprilie 2008, având chiar și același număr de înregistrare.

Dacă prima autorizație prevedea că doar 20.000 de locuri vor fi acoperite, iar costul stadionului va fi de 411 milioane lei, cea de-a doua autorizație prevedea acoperirea integrală a stadionului iar suma necesară construirii acestuia, de 411 milioane lei, devenea brusc fără TVA. Contactat de GSP, primarul Onțanu a declarat că nu crede că a putut elibera două autorizații cu același număr de înregistrare, în timp ce constructorul stadionului, directorul „Max Bogl”, Mathias Kirr, a declarat că „Dacă vreți opinia mea, așa ceva (n.red. două autorizații diferite dar cu număr de înregistrare) n-ar trebui să existe!

Nici funcționarii din Primăria Capitalei nu văd cu ochi buni existența a două autorizații de construcție diferite, dar înregistrate în aceeași zi și cu același număr.

„Nu așa se rectifică o autorizație de construcție! Și care e documentul prin care Primăria Sectorului 2 a răspuns cererilor Primăriei Capitalei? Plus că modifici și antedatezi?! E groasă rău ce-au făcut ei acolo! În mod normal, sînt instituții în România care trebuie să se autosesizeze cînd văd două autorizații cu același număr și dată. Mai ales pentru ditamai stadionul”, declară un funcționar din Primăria Capitalei.

În urmă cu aproape două săptămâni, primarul Capitalei, Răzvan Sava, a făcut public contractul de execuție al „Național Arena”. Din contractul inițial a reieșit că, în prima fază,  stadionul primise toate avizele necesare funcționării, pentru schema de execuție cu un acoperiș fix, din tablă. Ulterior au fost semnate două acte adiționale care umflau costul total al stadionului cu aproximativ 200 milioane RON și care prevedeau pentru acesta un acoperiș mobil, neomologat în România. La momentul respectiv s-a hotărât semnarea recepției lucrărilor, deși se știa că avizul de la IGSU nu poate fi primit.

Observăm astfel cum soarta unui stadion ce avea toate avizele necesare a putut fi schimbată brusc, prin dublarea unei autorizații care a crescut valoarea totală a Arenei Naționale și, totodată, a schimbat și acoperișul acesteia. După modificările din cea de-a doua autorizație, stadionul nu a mai putut primi aviz de funcționare dintr-un motiv cât se poate de simplu: materialul folosit pentu acoperirea integrală a Arenei Naționale nu este omologat în România. După cele dezvăluite de primarul general Răzvan Sava, cât și de Cătălin Tolontan, istoria construirii Național Arena este departe de a fi elucidată astfel încât ne putem aștepta la noi dezvăluiri.

Care este soluția pentru ca bucureștenii să se poată bucura în continuare de cel mai mare (și cel mai scump) stadion din România? O soluție tehnică ar fi ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să schimbe legislația în vigoare pentru acordarea agrementului de funcționare, după care ISU să poată aproba acoperișul existent al Arenei Naționale.

Ce spune primarul Capitalei Răzvan Sava

În urmă cu câteva minute, primarul Răzvan Sava a confirmat ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan, printr-o postare pe contul oficial de Facebook, declarând totodată că obiectivul de a găsi o soluție de redeschidere a Arenei Naționale pare că se îndepărtează de la o zi la alta, cu cât se găsesc și mai multe nereguli în arhivele ce țin de construirea stadionului.

Screenshot_1

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.