Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neculai Onțanu: Suntem într-o situație de criză extremă. Propun autorităților o serie de măsuri

ADER
Neculai Ontanu

Candidat la Primăria Sectorului 2, Neculai Onțanu, consideră că România se află într-o perioadă de criză extremă, iar acum trebuie aplicate măsuri urgente de către autorități.

”Suntem într-o perioadă de criză avansată. Ca să nu spun extremă, pentru că se poate și mai rău. Putem spune că pe lângă marile descoperiri științifice și aceste situații de criză au împins societatea înainte. Sau altfel spus, marile crize ale societății au fost depășite prin vizionarism, prin cuceririle minții omenești.

Dar să revenim la evaluări concrete și actuale și să privim efectul benefic al unor asemenea crize de mare anvergură.

În data de 9 martie a.c. am postat pe contul personal de Facebook propunerea unor măsuri ce ar trebui să fie luate cât mai curând posibil pentru a atenua efectele provocate de criza de coronavirus. Una dintre aceste propuneri se referea la învățământ și spuneam că “pentru continuarea pregătirii școlare este necesară deschiderea unui post de televiziune pentru comunicarea cu elevii și părinții, inclusiv de transmitere a unor activități didactice”.

Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și, TVR a început de ieri să facă acest lucru. E foarte bine că au preluat ideea având în vedere că anul de învățământ nu poate să fie înghețat și educația trebuie să continue. Continuarea procesului de învățământ la nivelul preuniversitar cu ajutorul mediului virtual este astfel acceptat ca fiind valid. Excelent. Concluzia ? Pe lângă efectele sale distructive și criza actuală își are beneficiile sale și va produce în viitor efecte profunde și utile pentru societate. Întrebarea este, dacă învătământul preuniversitar în mediul virtual este acceptat ca find valid și elevii vor promova astfel anul de învățământ, de ce nu ar fi posibil ca întregul proces educațional preuniversitar să se desfășoare on-line și în afara crizelor? Sigur că pot fi aici multe păreri pro și contra.

Care ar fi unele dintre eforturile unui asemenea demers ?

Un prim pas pentru validarea acestui sistem va presupune un efort din partea cadrelor didactice care vor crea lecțiile pentru a fi compatibile cu transmiterea în sistemul virtual.

Acest sistem ar urgenta aplicarea strategiei de digitalizare a societății prin asigurarea a ceea ce prevede strategia “nici o locuință fără acces la internet”. Ar face ca Strategia de digitalizare a României să nu rămână doar în sfera propagandei politice ci ar presupune, așa cum este prevăzut, dotarea tuturor gospodăriilor cu echipamentele necesare: calculatoare, conexiune gratuită la internet etc.

Care pot fi beneficiile ? Mă voi referi doar la câteva planuri:

Social și economic. S-ar extinde, tele-munca și se va vedea că se poate. Nu mai insist. Vom urmări.

Medical. S-ar extinde tele-medicina. Criza actuală ne arată că se poate. Voi reveni cu referiri ale specialiștilor.

Germenii acestor idei le regăsim în lucrarea care a produs fiori în anii trecuți - „Al treilea Val a lui Alvin Toffler” în capitolul care vorbește despre muncă și într-o altă lucrare devenită celebră a sociologului japonez Ioneji Masuda, intitulată „Societatea informațională și societatea post-industrială” publicată în anul 1980. Au apărut și în librăriile din România și am avut bucuria să le cumpăr și să le citesc. Sociologul japonez Ioneji Masuda este considrat drept “tatăl societății informaționale”.

Revoluția va fi și în domeniul educației, în special al învățământului preuniversitar. Mă voi opri doar la câteva efecte și anume:

- Milioane de copii nu ar mai căra zilnic ghiozdane împovărătoare cu caiete și manuale școlare.

- Elevii ar beneficia de o preătire școlară standardizată de înaltă calitate și ar crește accesul elevilor, mai ales din mediul rural, la un învățământ de înaltă calitate.

- Elevii României ar intra într-o situație de compatibilitate

educațională cu elevii din marile centre educaționale din lume.

- Ar fi redusă substanțial circulația auto în marile comunități, orașe și municipii.

- Transportul în comun ar fi în mare măsură decongestionat.

- Uzura infrastructurii rutiere ar fi mult diminuată, inclusiv resursele

necesare pentru întreținerea lor.

- Elevii ar fi feriți de multiple amenințări pe traseele până la școală,

și după cum asistăm chiar în prezent, și în interiorul unităților de

învățământ.

- Riscul amenințărilor privind consumul de droguri și intrarea în anturaje periculoase a elevilor ar scădea foarte mult.

- Ar fi eliminat efortul pe care-l fac sute de mii de părinți și bunici pentru a-și însoți copii la școală și de la școală.

M-am referit doar la câteva aspecte pozitive. Cu siguranță că sunt și unele dezavantaje. Unele dintre ele vor fi susținute doar pentru faptul că noi nu am învățat astfel. Altele vor fi susținute pentru că nu observăm tăvălugul civilizației care vine peste noi. Unele se vor referi la imaginația proprie a fiecăruia dintre noi.

Un lucru este evident că, societățile sunt forțate de crizele pe care și le provoacă să găsească și soluții care să împingă societatea înainte.

Până la urmă, socitatea își creează propriile crize în diferite forme pentru a avea oportunitatea de a progresa. Oamenii nu o pot face, pur și simplu, pentru că în general sunt consevatori.

În postarea viitoare mă voi referi la efectele benefice ale crizelor asupra mediului economic. Vă invit să nu mă apostrofați sau să mă acuzați de nerealism. Pentru a avea un dialog pe această temă, îmi puteți transmite părerile voastre pe adresa de e-mail projectmanagementeu2010@gmail.com. La ele mă voi referi în viitor.”, scrie Neculai Onțanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.