Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Necunoscutele care aruncă în aer totul: Cine se află în spatele prieteniei dintre Ponta și Erdogan

kmkz.ro
ponta erdogan

O tentativă de lovitură de stat în Turcia, dată de o parte a forțelor armate, în urma căreia au murit 265 de oameni, a dus la epurări masive: au fost arestați sau demiși peste 60.000 de persoane, magistrați, profesori, polițiști, jurnaliști.

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat pe blogul personal, după puciul eșuat, spunând că „pentru noi este importantă stabilitatea politică din Turcia, în condițiile în care România contează pe o legătura strânsă cu acest stat, atât din punct de vedere economic cât si al securității regionale”. Și Victor Ponta a avut cuvinte de laudă la adresa turcilor, care s-au luptat „cu mâna goală contra tancurilor pentru ţara lor”, mesaj care a stârnit numeroase controverse.

LOVITURĂ pentru Volkswagen. O țară a SUSPENDAT vânzarea mașinilor produse de grupul german

Însă, cum a ajuns Victor Ponta să aibă o relație atât de strânsă cu președintele Turciei, Recep Erdogan?

Fostul premier Adrian Năstase este, potrivit chiar propriei mărturisiri postate pe blogul său, în 2014, nașul de cununie (religia creștină) / martor (religia musulmană) a fiicei mari a președintelui turc, Recep Erdogan, Esra.

Uite ministrul, nu e ministrul.Ce nume nu se mai află în calculele PNL. Surpriza din viitorul sondaj

Era o duminica de iulie. In 2004. La vreo doua luni dupa ce, la Bucuresti, in timpul unei vizite oficiale, Recep Tayyip Erdogan imi oferise o copie a sabiei lui Stefan cel Mare, ca un gest simbolic de prietenie al Turciei fata de Romania. Indiferent de faptul ca noi sustinem, in continuare, ca sabia a fost furata iar turcii spun ca ea a fost luata in batalia de la Razboieni…Oricum, la aniversarea domnitorului (in 2 iulie 2004), am transferat acest dar catre muzeul Manastirii Putna.

Era al doilea an al mandatului de premier al lui Erdogan. Avusese o viata politica dificila. Fusese ales primar al Istanbulului in 1994. Curtea Constitutionala i-a interzis insa partidul. Tot pe atunci, un tribunal l-a condamnat pentru incitare la ura religioasa, la zece luni de inchisoare, din care a executat patru luni, in 1999. Si al doilea partid pe care l-a creat a fost interzis, dar urmatoarea formatiune politica pe care a generat-o, Partidul  Justitiei si al Dreptatii, a castigat alegerile din 2002. El insa nu a putut intra in parlament, desi era cel mai popular politician, pentru ca avea o interdictie in a obtine o functie publica. Vi se pare ceva cunoscut? Doar dupa modificarea Constitutiei, si dupa unele alegeri partiale, a putut fi desemnat premier, in 14 martie 2003. In luna iulie 2003, eram deja in vizita la Ankara si la Istanbul. Am completat atunci infrastructura juridica a relatiilor bilaterale, am discutat despre proiecte economice, despre fotbal …

Era intr-o seara frumosa de iulie, pe malul Bosforului.  Erdogan ma invitase, impreuna cu sotia mea, sa fim martori (noi am spune nasi) la casatoria fiicei sale, Esra, cu Berat Albayrak, fiul unui renumit ziarist turc.  Ceremonia a avut loc la Centrul de conferinte Lufti Kirdar din Istanbul, sala unde avusese loc cu putin timp in urma reuniunea NATO, in prezenta a 7000 de invitati, asezati la sute de mese. Am stat pe podiumul inalt, impreuna cu mirii, cu parintii lor si cu ceilalti martori ai casatoriei, am urmarit ceremonia si, la final, am semnat ca lucrurile chiar s-au intamplat.

Era si un exercitiu de ceea ce s-a numit “diplomatia mariajului”. Nu prin miri, ca in Europa medievala, ci prin martori. Alaturi de noi, au mai fost invitati, in aceasta calitate, Costas Karamanlis – premierul Greciei, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea si presedintele Pakistanului. Erdogan incerca, in acest fel, sa creeze un pod intre civilizatia musulmana si cea crestina. 

Duminica de care vorbesc era  acum zece ani. O zi calduroasa de vara. Amintirile sunt inca puternice. De pe podiumul pe care stateam alaturi de miri, i-am salutat pe cei 7000 de   nuntasi, vorbindu-le despre Romania si mai ales despre viitor.

Concluzia mea, acum, Turcia si-a folosit bine acest deceniu de istorie.

În 2004, Victor Ponta era secretar de stat în Guvernul Adrian Năstase, șef al Corpului de Control al Guvernului. Ajuns premier, Victor Ponta a dezvoltat o relație strânsă de prietenie cu Recep Erdogan, devenit în 2014 președintele Turciei, concretizată și remarcată prin numeroase vizite făcute de Victor Ponta în Turcia și nu numai, având în vedere evenimentele recente, dar și curajul de a sfida o întreagă Europă, în vara anului trecut, participând la Baku, la deschiderea Jocurilor Olimpice Europene, boicotată de toți liderii UE, ceremonie la care a fost prezent și președintele turc, Recep Erdogan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.