Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociator afgan: Talibanii nu sunt pregătiţi pentru încetarea focului

afghanistantimes.af
Hafiz Mansou negociator afgan

Hafiz Mansour, reprezentant al echipei guvernului afgan care negociază cu talibanii, a declarat sâmbătă că gruparea insurgentă nu este pregătită pentru o încetare a focului, în condiţiile în care cele două tabere se pregătesc să reia discuţiile săptămâna viitoare, relatează dpa, potrivit AGERPRES.

Un medic le dă replica celor care critică rapiditatea cu care a fost obținut vaccinul anti-Covid: 'Am trecut de la Sapiens la Homo deus'

Majoritatea forţelor talibane crede că ar putea prelua puterea pe cale militară, "o atitudine periculoasă", a avertizat oficialul guvernamental afgan.

Cele două părţi au demarat negocieri anul trecut cu scopul de a se ajunge la un armistiţiu, deschizând calea spre formarea unui guvern democratic odată ce forţele străine vor părăsi ţara. SUA au încheiat anterior un acord cu talibanii în virtutea căruia forţele americane şi cele talibane vor încerca să-şi limiteze atacurile.

Chiar dacă guvernul de la Kabul conduce discuţiile actuale, Statele Unite continuă să joace un rol de coordonare, ca stat care dispune de cele mai multe forţe militare pe teritoriul Afganistanului.

Mansour a declarat că unele ţări care au ajutat Afganistanul în ultimele două decenii sunt pregătite să sprijine formarea unui guvern interimar, ceea ce ar ajuta tranziţia de la guvernul în forma sa actuală la unul în conformitate cu ceea ce se va conveni în discuţiile de pace.

Cu toate acestea, unele state din regiune se opun acestui proiect, afirmând că ideea formării unui guvern interimar reprezintă un "plan american".

Între timp, SUA vor încerca să ajute echipa de negociatori să ajungă la un acord înainte de retragerea deplină a forţelor americane în luna mai, conform unui acord încheiat cu talibanii la Doha în februarie anul trecut, a afirmat oficialul afgan citat.

Potrivit acestuia, nu există altă alegere decât acceptarea unui guvern interimar în interesul respectării drepturilor fundamentale ale omului.

Echipa guvernamentală de negociatori va primi ultimele indicaţii din partea executivului luni, înainte de a pleca de la Kabul spre Doha pentru o nouă rundă de negocieri, programate să înceapă marţi, a spus Mansour.

Vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh declarase anterior că Afganistanul este o ţară complicată, unde dominaţia unui singur grup s-a dovedit a fi imposibilă, invitându-i pe talibani să participe la guvernare.

Responsabili ai talibanilor au spus întotdeauna că vor continua lupta până când se va institui ceea ce ei numesc "un guvern islamic pur", notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.