Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorii statelor membre UE nu s-au înțeles asupra problemei Gibraltarului, după Brexit

Operation World
Gibraltar

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să se înţeleagă asupra problemei Gibraltarului, după Brexit, într-o reuniune, fără cel britanic, vineri, la bruxelles, potrivit unor diplomaţi, relatează Reuters, informează News.ro.

Aceste negocieri, care au durat aproximativ trei ore, s-au încheiat fără un acord. ”Munca va continua”, a declarat un diplomat.

Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei a devenit, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea, duminică, de către liderii UE, a ”acordului retragerii” britanice din Uniune.

Premierul britanic Theresa May urmează să se întâlnească sâmbătă seara cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, cu o zi înaintea Consiliului European extraordinar, la Bruxelles.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez ameninţă să voteze împotriva ieşirii Regatului Unit din UE şi ”declaraţiei politice” cu privire la ”relaţiile viitoare” între europeni şi britanici pe care urmează să le adopte duminică statele membre ale Uniunii, în cazul în care în ele nu figurează menţiunea că statutul viitor al Gibraltarului urmează să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli - şi nu europeni.

Această idee nu-i seduce deloc pe partenerii săi europeni, care-l suspectează pe Pedro Sanchez de o manevră politică menită să-i consolideze autoritatea politică înaintea alegerilor regionale prevăzute în decembrie în Analuzia.

În realitate - Spania nu dispune de un drept de veto - Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru prevede că acordul retragerii trebuie să fie aprobat nu cu unanimitate, ci cu cu o majoritate calificată a statelor membre.

Liderii europeni doresc, însă, să continue să prezinte un front unit în faţa Londrei, aşa cum au făcut-o de la începutul negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.