Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorul american Marshall Billingslea: 'China are obligaţia să participe la negocieri în vederea dezarmării nucleare, reluate între Rusia și Statele Unite'

Asia Pacific Foundation
china justice

Statele Unite consideră că China are ”obligaţia” să participe la negocieri în vederea dezarmării nucleare, reluate între Rusia şi Statele Unite, în vederea hotărârii sorţii Tratatului New START, ultimul acord bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, aflat încă în vigoare, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Beijingul este în mod clar stânjenit. Ei au obligaţia să negocieze cu bună credinţă cu noi şi cu Rusia”, a declarat marţi negociatorul american Marshall Billingslea, la o zi după reluarea negocierilor la Viena între Moscova şi Washington.

Prin absenţa sa la această reuniune, ”China nu a înfruntat doar Statele Unite şi Rusia, ci întreaga lume”, apreciază americanul.

Statele Unite vor un tratat nuclear de mare anvergură şi nu doar limitat la armament strategic, a declarat emisarul special al Washingtonului la Moscova, în contextul în care negocieri între cele două ţări în vederea semnării unui nou acord cu privire la reducerea armamentului strategic nuclear se împotmolesc, relatează Reuters.

Marshall Billingslea subliniază că China este necesar să se implice în aceste negocieri.

Citește și: EXCLUSIV Denunțătorul Elenei Udrea a fost omenit, în starea de alertă, cu 5 milioane de euro de Poliția de Frontieră! Contract cu iz de Servicii

Donald Trump a blocat în 2019 o prelungire a tratatului bilateral New START din 2010, care limitează arsenalele american şi rus şi care expiră în februarie 2021, propunând ca China să participe la negocieri.

Beijingul - care dispune de un arsenal de aproximativ 300 de arme nucleare - a respins până acum propunerea preşedintelui american şi dă asigurări că armele sale nucleare au doar scop defensiv şi nu reprezintă o ameninţare.

La rândul său, Moscova, care îndeamnă la prelungirea tratatului ce limitează la 1.500 numărul focoaselor nucleare ruse şi americane, este de acord cu un acord multilateral care să includă eventual Franţa şi Marea Britanie.

Întrebat despre o eventuală prelungire a New START, Marshall Billingslea a răspuns, într-o conferinţă de presă la Viena, că nicio decizie nu a fost luată în acest sens.

Billingslea face aceste declaraţii la o zi după ce a participat la o primă rundă de negocieri cu adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

Cele două părţi au convenit să se înfiinţeze mai multe grupuri de lucru şi o a doua rundă de negocieri - care să aibă loc eventual la sfârşitul lui iulie sau la începutul lui august - în funcţie de progresele realizate, a anunţat Billingslea.

El nu a spus nimic despre conţinutul acestor negocieri.

Dezacorduri continuă să existe între Washington şi Moscova - atât cu privire la prelungirea tratatului New START, cât şi cu privire la participarea Chinei la negocieri - a declarat marţi agenţiei oficiale ruse de presă Tass Serghei Riabkov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.