Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit anunță un acord convenit în proporţie de 90%

Daily Express
Michel Barnier

Un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind ieşirea din Uniunea Europeană este convenit în proporţie de 90%, deşi încă există o probabilitate de a nu se ajunge la o înţelegere, din cauza divergenţelor privind frontiera irlandeză, a afirmat vineri negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, potrivit Reuters, informează Agerpres.

''Nouăzeci la sută din acordul de pe masa negocierilor a fost convenit cu britanicii. Sunt convins că este necesar un acord, dar încă nu sunt sigur că vom obţine unul'', a declarat Barnier pentru postul de radio France Inter. 

La summitul UE desfăşurat miercuri şi joi la Bruxelles, liderii statelor membre şi-au exprimat încrederea că vor reuşi să încheie un acord asupra Brexit-ului, iar premierul britanic Theresa May a arătat că va lua în considerare extinderea 'cu câteva luni' a aşa-numitei perioade de tranziţie post-Brexit - care în prezent este prevăzută să se încheie la 31 decembrie 2020. 

Prelungirea perioadei de tranziţie, în care Regatul Unit ar rămâne în interiorul pieţei unice europene nu ar soluţiona problema frontierei irlandeze, dar ar da mai mult timp pentru negocierea unui acord comercial între UE şi Regatului Unit. 

Scopul ar fi ca un asemenea acord să îndepărteze perspectiva recurgerii la aşa-numita 'plasă de siguranţă' cerută de către UE pentru a evita o frontieră fizică pe insula Irlanda, în vederea salvgardării Acordurilor de pace din 1998. Această soluţie, respinsă în prezent de Londra, prevede menţinerea provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică, dacă nu este găsită o altă soluţie. 

În ceea ce o priveşte, Londra propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.