Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri cruciale între Statele Unite şi talibanii afgani în Qatar

Afganistan taliban

Statele Unite şi talibanii afgani au reluat sâmbătă la Doha, în Qatar, negocieri cruciale în vederea încheierii unui acord care să deschidă calea pentru o retragere a trupelor americane din Afganistan după 18 ani de intervenţie, o promisiune de campanie a preşedintelui Donald Trump, informează France Presse preluat de agerpres.

Este vorba de a opta rundă de negocieri la Doha între insurgenţii afgani şi Statele Unite, reprezentate de emisarul american Zalmay Khalilzad.

Washingtonul a accelerat tratativele pentru a obţine un acord politic cu talibanii înaintea alegerilor prezidenţiale afgane programate pentru 28 septembrie. "Am făcut multe progrese. Discutăm", a dat asigurări preşedintele Donald Trump vineri în faţa jurnaliştilor.

În schimbul unei dezangajări militare, Statele Unite cer talibanilor să se angajeze la o încetare a focului şi să rupă legăturile cu gruparea jihadistă Al-Qaida. Potrivit Washington Post, propunerea de acord aflată pe masa tratativelor prevede reducerea numărului de soldaţi americani din Afganistan la 8.000, faţă de 14.000 în prezent, relatează AFP.

La 7 octombrie 2001, la mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie din Statele Unite care au ucis aproape 3.000 de oameni, Washingtonul şi aliaţii săi din NATO au lansat o vastă operaţiune militară în Afganistan pentru a lovi taberele Al-Qaida şi pe liderul său, Osama bin Laden, care s-a ascuns în această ţară.

Îndepărtaţi de la putere prin această intervenţie, talibanii desfăşoară de atunci o insurgenţă ucigaşă în ţară.

"Noi vizăm un acord de pace, nu un acord de retragere (a trupelor): un acord de pace care să permită retragerea", a amintit vineri pe Twitter emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, la sosirea sa la Doha.

"Prezenţa noastră în Afganistan este supusă unor condiţii, iar orice retragere va fi supusă unor condiţii", a spus el, după ce s-a întâlnit cu premierul pakistanez Imran Khan la Islamabad.

Acordul dintre Washington şi talibani ar deschide într-adevăr calea unui dialog "inter-afgan" între insurgenţi şi o delegaţie a guvernului afgan. Se preconizează că acesta va avea loc în luna august, potrivit unor surse diplomatice.

Până în prezent, talibanii au refuzat tot timpul să discute cu guvernul, pe care îl consideră nelegitim, cu excepţia unei întâlniri recente la Doha, la care reprezentanţii guvernului au luat parte ''în nume propriu''.

Această întâlnire, desfăşurată la începutul lunii iulie, s-a încheiat cu promisiunea unei "foi de parcurs pentru pace", incluzând întoarcerea celor deplasaţi şi menţionând drepturile femeilor din Afganistan, dintre care multe sunt îngrijorate că vor fi sacrificate pe altarul unui compromis cu talibanii.

Posibilul acord între Statele Unite şi talibani, prealabil unui dialog inter-afgan, suscită totuşi îndoieli în rândul specialiştilor.

Pentru Bruce Hoffman, expert în lupta contra terorismului, talibanii vor fi mai mult decât reticenţi să rupă legăturile cu Al-Qaida. Este dificil să "ai încredere în promisiunile organizaţiilor teroriste", spune el. "Al-Qaida va continua luptele şi va miza pe faptul că, odată ce Statele Unite vor pleca, ele nu vor mai reveni", adaugă el. ''Al-Qaida şi talibanii vor avea mâinile libere''.

În pofida discuţiilor pentru încheierea războiului, civilii continuă să moară într-un ritm inacceptabil, a denunţat marţi misiunea ONU în Afganistan. Potrivit ONU, recordul din luna iulie este cel mai grav din mai 2017, cu peste 1.500 de civili ucişi sau răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.