Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri de pace discutate în Suedia în privința situației din Yemen: un posibil schimb de prizonieri deschide calea unor tratative de pace

yemen

Procesul politic pare să se impună în faţa Războiului din Yemen, în urma unui acord încheiat marţi cu privire la un schimb de mii de prizonieri şi a plecării unei delegaţii a rebelilor pentru a participa la negocieri de pace în Suedia, primele din 2016, relatează AFP, potrivit News.ro.

Mediatorul ONU, britanicul Martin Griffiths, care se află de luni în capitala Sanaa, aflată sub controlul rebelilor huthi, a plecat marţi împreună cu o delegaţie a acestor insurgenţi către Suedia, unde reprezentanţi ai Guvernului yemenit ar putea să sosească miercuri.

Data începerii negocierilor nu a fost încă anunţată în mod oficial de către ONU, însă surse guvernamentale yemenite evocă ziua de joi.

Înaintea acestui termen, Guvernul în exil la Aden (sud) şi rebelii au semnat un acod în vederea efectuării unui schimb de sute de proizonieri, au declarat surse concordante pentru AFP.

Hadi Haig, însărcinat cu problema deţinuţilor în cadrul Guvernului yemenit, a declarat pentru AFP că acest acord vizează între 1.500 şi 2.000 de membri ai forţelor proguvernamentale şi între 1.000 şi 1.500 de rebeli huthi.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a ”salutat” acest acord încheiat sub egida lui Griffiths.

”Este un pas în direcţia bună în vederea construirii încrederii reciproce între comunităţile yemenite”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a CICR la Sanaa, Mirella Hodeib.

Potrivit lui Hadi Haig, acordul cu privire la schimbul de prizonieri urmează să fie pus în aplicare după ţinerea rundei de negocieri în Suedia. Un reprezentant rebel, Abdel Kader al-Mourtadha, şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie ”aplicat fără probleme”.

Șansă „decisivă”

La rândul său, Guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU), alături de Arabia Saudită unul dintre pilonii unei coaliţii militare care susţine Guvernul yemenit, a apreciat că negocierile prevăzute în Suedia constituie o şansă ”decisivă” în vederea încetării conflictului sângeros care durează de patru ani.

”Noi credem că Suedia oferă o ocazie decisivă în angajarea cu succes într-o soluţie politică”, a declarat Anwar Gargash, ministrul de stat EAU al Afacerilor Externe.

Evacuarea luni, către sultanatul Oman a unor rebeli huthi răniţi în Yemen a deschis calea negocierilor în Suedia. Problema evacuării insurgenţilor răniţi s-a aflat la originea eşecului unor negocieri, în septembrie, la Geneva.

Huthi au acuzat atunci Arabia Saudită, care deţine controlul asupra spaţiului aerian yemenit, că a împiedicat plecare unor răniţi şi că nu a dat garanţii în vederea unei călătorii dus-întors în deplină securitate a delegaţiei rebele.

Potrivit lui Anwar Gargash, evacuarea luni a 50 de huthi răniţi ”demonstrează încă o dată susţinerea păcii de către Guvernul yemenit şi coaliţie”.

”O soluţie durabilă condusă de yemeniţi oferă cea mai bună şansă pentru a se pune capăt crizei actuale”, a apreciat el, adăugând însă că ”un stat slab, important pentru regiune, nu poate să coexiste cu miliţii ilegale”.

Gargash a afirmat importanţa Rezoluţiei 2216 - din aprilie 2015 - a Consiliului de Securitate al ONU, care subliniază legitimitatea Guvernului preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi şi cere retragerea huthilor din oraşe şi reguni pe care le ocupă, dar şi restituirea armelor grele, inclusiv sisteme de rachete.

Rezoluţia 2216 oferă ”o foaie de drum realistă”, a apreciat ministrul EAU.

Susținere saudită

Colonelul saudit Turki al-Maliki, un purtător de cuvânt al coaliţiei împotriva rebelilor, a declarat încă de luni că autorizarea evacuării răniţilor a fost acordată ”la cererea” lui Martin Griffiths, ”din motive umanitare” şi ca ”măsură menită să instaureze încrederea”.

El a subliniat că această coaliţie susţine eforturile mediatorului ONU.

O viitoare redeschidere a aeroportului internaţional de la Sanaa traficului comercial se află între alte ”măsuri de încredere” susceptibile să fie discutate în Suedia, potrivit unor surse de la ONU şi yemenite.

Arabia Saudită se află în centrul unor presiuni exercitate de mari puteri occidentale după asasinarea lui Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, de către agenţi saudiţi, la 2 octombrie, în consulatul regatului la Istanbul.

În paralel cu solicitări de a se face lumină în acest caz care a pătat imaginea Riadului, se multiplică îndemnuri ca saudiţii să accelereze o soluţie politică în Yemen, unde peste jumătate din populaţie nu are ce mânca.

Într-un apel umanitar mondial în 2019, lansat marţi la Geneva, ONU a declarat că ”Yemenul nu a fost niciodată atât de aproape de foamete”.

Porniţi în 2014 din bastionul lor din nordul Yemenului, huthi, susţinuţi politic de Iran, au preluat controlul asupra unor regiuni vaste în ţară, inclusiv asuora capitalei Sanaa şi oraşului portuar Hodeida (vest).

După intervenţia armată a coaliţiei sub comandament saudit, în martie 2015, războiul s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi şi peste 56.000 de răniţi în Yemen, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Însă ONG-uri estimează că bilanţul real al victimelor directe sau indirecte ale războiului este cu mult mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.