Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEGOCIERI dure pentru șefia Comisiei Europene. După o noapte de negocieri nu s-a ajuns la nici un acord

merkel consiliu UE

Summitul UE care se desfăşoară duminică la Bruxelles a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului, Preben Aamann.

Vezi și: Victor Ponta: I-am prezentat lui Tăriceanu planul pentru candidat PSD - ALDE - Pro România la prezidențiale

''Summitul UE a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European. Tusk va organiza acum întâlniri blaterale cu liderii. Summitul UE se va relua după terminarea întâlnirilor bilaterale", a scris Aamann pe Twitter.

Liderii sunt programați să se reunească la ora 1:00 dimineața (ora 2:00, ora României), au declarat pentru POLITICO doi diplomați UE.

Liderii statelor membre din Uniunea Europeană s-au reunit duminică la Bruxelles, unde vor discuta despre desemnarea șefilor principalelor structuri de conducere.

Liderii europeni trebuie să desemneze șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Vezi și: Viorica Dăncilă se încălzește pentru Cotroceni! Șefa PSD a scăpat porumbelul la Antena 3

Donald Tusk are programate întâlniri cu fiecare dintre lideriii UE, în timp ce Timmermans se întâlneşte la rândul său cu unii dintre aceştia.

Cehia și Slovacia se opun în continuare propunerii ca socialistul Frans Timmermans să devină președinte al Comisiei Europene, a declarat pentru POLITICO un diplomat european.

Premierul irlandez Leo Varadkar a fost vehiculat în discuțiile președintelui Consiliului Europei, Donald Tusk, cu liderii UE ca fiind un potențial candidat la președinţia Comisiei Europene, dar Varadkar a spus că nu dorește această funcţie, potrivit unui diplomat european.

Întâlnirile bilaterale dintre Donald Tusk și liderii UE s-au încheiat.

"Theresa May tocmai a părăsit întâlnirea cu Tusk", a declarat un diplomat european.

UPDATE:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a încheiat luni dimineaţă discuţiile bilaterale cu liderii prezenţi la Bruxelles, anunţă Politico şi ZDF.

Cei 28 se vor reîntâlni la masa negocierilor după o pauză de circa patru ore, timp în care Donald Tusk a încercat să găsească o soluţie la criza declanşată după refuzul Partidului Popular European de a accepta, duminică, acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles.

PPE era dispus să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să îl sprijine pe candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.

În cursul discuţiilor din marja summitului G20 de la Osaka, liberalii au refuzat însă această repartizare. "Acordul a fost distrus", a deplâns un responsabil PPE sub acoperirea anonimatului.

Propunerea respinsă de PPE prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) în fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal şi desemnarea unui membru al PPE în funcţia de şef al diplomaţiei europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.