Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima decizie după negocierile privind exportul de cereale din Ucraina: ce au decis Ucraina, Turcia, Rusia și ONU

negocieri cereale ucraina

O întâlnire cvadripartită între delegațiile militare ale Turciei, Rusiei, Ucrainei și delegația ONU a avut miercuri la Istanbul. Discuțiile celor patru părți privind exportul de cereale ucrainene au durat până seara târziu și cele patru părți au hotărât să se întâlnească din nou săptămâna viitoare.

"A avut loc o întâlnire cvadripartită între delegațiile militare ale Ministerului Apărării al Turciei, Federației Ruse și Ucrainei și delegația ONU privind transportul maritim în siguranță al cerealelor și produselor alimentare care sunt așteptate în porturile ucrainene", arată Ministerul Apărării din Turcia pe Twitter.

„S-a ajuns la un consens cu privire la întâlnirea delegațiilor ucrainene și ruse din Turcia săptămâna viitoare”. spus ministrul turc al Apărării.

La reuniunea cvadripartită s-a ajuns la un acord privind înființarea unui centru de coordonare la Istanbul pentru exportul de cereale, a precizat Ministerul Apărării turc. De asemenea, reprezentanți ai tuturor părților implicate vor fi prezenți, vor efectua controale comune la punctele de ieșire și de sosire din port și vor asigura siguranța navigației pe rutele de transfer.

Delegațiile din Rusia, Ucraina și ONU se vor întâlni din nou în Turcia săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare este așteptată și semnarea documentului pe „culoarul cerealelor”.

Un pas serios a fost făcut la Istanbul către exportul de cereale. Pentru exportul de alimente al Federației Ruse și al Ucrainei, mai sunt lucrări tehnice de făcut, a spus secretarul general al ONU. ONU speră că părțile vor ajunge la un acord oficial privind exporturile de cereale săptămâna viitoare.

Ministrul politicii agrare și alimentației din Ucraina, Nikolai Solsky, a declarat în 25 iunie că 18 milioane de tone de cereale din vechea recoltă ar trebui exportate din Ucraina. Alte 60 de milioane de tone sunt așteptate din noua recoltă. 20 de milioane de tone vor fi alocate pentru consumul intern, ceea ce înseamnă că ar trebui exportate în total 58 de milioane de tone de cereale.

Pe 11 iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în discuții telefonice separate cu președinții Ucrainei și Federației Ruse, Vladimir Zelenski și Vladimir Putin, au discutat despre exportul de cereale ucrainene.

ONU a declarat că exportul de cereale ucrainene prin canalul Dunăre - Marea Neagră nu este suficient pentru a depăși amenințarea foametei la nivel mondial.

Pe 11 iulie, primele 8 nave străine au sosit în porturile ucrainene pentru a transporta produse agricole.

Pe 12 iulie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a declarat că experții ucraineni de la reuniunea cvadrilaterală a Ucrainei, Rusiei, Turciei și ONU de la Istanbul vor apăra problemele legate de exporturile sigure de cereale din porturile ucrainene.

Peste 130 de nave încărcate cu cereale ucrainene așteaptă în Marea Neagră să treacă în Dunăre, în timp ce negociatorii de la Moscova, Kiev, ONU și Turcia au început la Istanbul discuții privind facilitarea exporturilor agricole ucrainene.

Navele așteaptă să acceseze rutele de ieșire prin canalele din estuarul Sulina și Bystre pentru a ajunge la o serie de porturi și terminale din România, de unde cerealele pot fi transportate către destinații globale, pe fondul creșterii îngrijorării la nivel mondial cu privire la blocada rusă asupra exporturilor ucrainene prin Marea Neagră.

Serviciile de urmărire maritimă au arătat un blocaj de nave care așteptau să treacă în Dunăre de când a fost deschisă o a doua rută prin estuarul Bystre, după recenta retragere a Rusiei de pe insula strategică a Șerpilor din apropiere, care amenința transportul maritim în apropiere de Odesa, relatează The Guardian.

Anterior, navele puteau să treacă în Dunăre doar prin canalul Sulina, al cărui pasaj este unidirecțional, iar navele de marfă trebuiau să aștepte săptămâni întregi pentru a trece prin canal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.