Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile asupra reunificării insulei Cipru s-au reluat în Elveţia

iBalkan.net
cipru

Negocieri cruciale pentru reunificarea Ciprului au fost reluate duminică în Elveţia, sub egida ONU, destinate să pună capăt divizării de 42 de ani a acestei insule din Marea Mediterană, relatează AFP. 

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi liderul ciprioţilor turci Mustafa Akinci, care negociază începând cu luna mai 2015, s-au întâlnit într-un hotel din oraşul Mont Pelerin, situat pe malul lacului Léman, unde au avut deja cinci zile de discuţii, din 7 până în 11 noiembrie. 

"Şi acum, discuţia a început", a anunţat la ora locală 09:15 (08:15 GMT) un purtător de cuvânt al ONU, care a dat astfel de înţeles jurnaliştilor şi fotoreporterilor să părăsească sala, unde cele două delegaţii s-au aşezat de o parte şi de alta a mesei. 

În cadrul acestei noi runde de convorbiri de două zile, în centrul discuţiilor va fi din nou problema sensibilă a aranjamentelor teritoriale, notează AFP. 

La finalul rundei precedente, ONU a menţionat "progrese semnificative ", dar nu există niciun detaliu despre un posibil acord. Cei doi lideri speră ca până la sfârşitul anului să ajungă la o formulă de compromis. 

"Ei sunt în mod clar în etapa finală a negocierilor şi nu le pot face să dureze mai mult", estimează Hubert Faustmann, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Nicosia. "Ei ar trebui să poată să finalizeze aspectul teritorial acolo (în Elveţia) şi apoi să aibă maximum o nouă rundă de consultări", a declarat el pentru AFP. 

Chestiunea divizării Ciprului reprezintă unul dintre cele mai vechi conflicte din lume şi mai multe încercări de reunificare au eşuat, ultima datând din 2004. 

Cipru este divizat de când armata turcă a invadat în 1947 partea de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce viza alipirea ţării la Grecia şi care a fost percepută drept o ameninţare de către minoritatea turcofonă din insulă. Această invazie a cauzat strămutarea a zeci de mii de oameni între nord şi sud, care au trebuit să renunţe la toate bunurile lor peste noapte. 

De atunci, Republica Cipru, membră a UE din 2004, nu-şi exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioţii greci. Ciprioţii turci trăiesc în nord, unde autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Ankara. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.