Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile de Geneva cu privire la Siria vor fi un eşec în cazul excluderii kurzilor

twitter.com
Wadi Barada siria damasc

Negocierile de la Geneva cu privire la Siria, prevăzute pentru 23 februarie, sunt sortite eşecului în situaţia în care kurzii vor fi în continuare excluşi, a atenţionat miercuri, pentru AFP, copreşedinta Partidului Uniunii Democratice (PYD). "Este evident că pentru a rezolva criza siriană este necesar ca toţi să participe" la convorbirile de la Geneva, a declarat Asya Abdullah în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de mai mulţi reprezentanţi ai kurzilor sirieni, iranieni, irakieni şi turci, la Moscova.

"Nu putem fi obligaţi să respectăm o decizie luată fără noi (...) şi în acest caz rezolvarea crizei siriene este imposibilă", a afirmat Abdullah, care şi-a exprimat regretul că niciun reprezentant al kurzilor nu a fost invitat la negocierile de la Geneva. Această reuniune, care va începe în 23 februarie sub auspiciile ONU, ar urma să se concentreze pe aspectele politice ale crizei, inclusiv pe soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad. "Suntem o parte importantă a Siriei", a amintit ea, atenţionând că "fără kurzi nu va exista democraţie în Siria".

Potrivit reprezentantei PYD, absenţa kurzilor la negocieri este cauzată de opoziţia din partea Ankarei, care consideră braţul armat al partidului - Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) - organizaţie teroristă. "Acolo unde participă Turcia nu poate exista acord, pentru că toate eforturile Turciei vizează ca noi, kurzii, să nu obţinem nimic", a denunţat ea. Instalaţi în principal în nordul Siriei, kurzii, majoritar suniţi cu minorităţi nemusulmane şi formaţiuni politice adesea laice, reprezentau la începutul războiului circa 15% din populaţia acestei ţări, conform Agerpres.

După ce au adoptat o poziţie de "neutralitate" faţă de regim şi rebeliune, kurzii au cucerit poziţii guvernamentale la mijlocul lui 2012 în nord şi est, deţinând în prezent controlul asupra 18% din teritoriu, unde locuiesc mai mult de două milioane de persoane. YPG a devenit între timp una dintre principalele forţe care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), cu sprijinul aerian al coaliţiei conduse de SUA. În martie 2016, kurzii au proclamat o "regiune federală" în nord, spre marea nemulţumire a Turciei, care a lansat în august o operaţiune militară în Siria, denumită "Scutul Eufratului", pentru a alunga din nordul Siriei gruparea SI, dar şi pe insurgenţii kurzi din YPG şi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, miliţiile turce).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.