Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile de pace, mai mult o iluzie decât posibilitate. Kuleba: 'Nu îi vom vedea niciodată pe Putin și Zelenski la aceeași masă'

kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pentru Corriere della Sera că negocierile cu Rusia sunt posibile doar dacă statul agresor Federaţia Rusă îşi retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei. Kuleba a subliniat, însă, că acordurile în acest sens nu vor fi încheiate cu dictatorul rus, Vladimir Putin.

"Putin nu este partener (de negocieri – n.r.). A comis prea multe crime foarte grave. Există și alte căi diplomatice de luptă indirectă. Dar înțelegem că nu vom putea niciodată să-i vedem pe Putin și Zelenski la aceeași masă" - a remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, conform Rador.

Potrivit acestuia, Ucraina va putea negocia cu Rusia doar după retragerea forțelor de ocupație de pe pământul ucrainean, dar negocierile nu vor fi purtate cu Putin.

"Acest obiectiv poate fi atins cu ajutorul războiului și al diplomației. Generalii noștri fac față primului, sarcina lor este să-i împingă pe ruși să se retragă și să înțeleagă că este mai bine să discuţi decât să lupți. Eu mă ocup de diplomație și de dialog, atunci când este posibil" - a explicat Kuleba.

Întrebat dacă este posibilă începerea negocierilor înainte de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, ministrul Kuleba a declarat că "depinde de circumstanțe".

"Nu-i credem pe ruși pe cuvânt, niciun om raţional îi crede. Înainte de a face compromisuri (cu privire la negocieri, - n.r.), am dori să ne asigurăm că totul este serios, nu o păcăleală. Am dori să ne asigurăm că rușii nu se vor întoarce mai târziu pentru a ne ataca din nou. Eu înțeleg aceste întrebări și logica lor, dar nu pot da răspunsuri fără ambiguitate, pentru că acestea nu există, sunt în joc viețile a milioane de oameni" - a subliniat ministrul de externe al Ucrainei.

Dmitro Kuleba a mai amintit că, anul trecut, a fost încheiat un "acord al cerealelor" prin medierea secretarului general al ONU, António Guterres, și a președintelui turc, Recep Erdogan, iar Rusia nu a respectat condițiile.

"Au fost două acorduri separate - cu noi și cu Moscova - nu a fost niciodată o înțelegere directă. Noi avem nevoie de o anumită creativitate pentru a găsi soluții, pe care le vom căuta prin orice mijloace, dar, deocamdată, nu există condițiile necesare, pentru că Rusia continuă să ne atace, preferă războiul, nu pacea" - a remarcat ministrul.

Amintim că, în 2022, președintele Volodimir Zelenski a aprobat decizia Consiliul de Securitate şi Apărare Națională al Ucrainei cu privire la imposibilitatea de a purta negocieri cu dictatorul rus, Vladimir Putin. Potrivit consilierului șefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, Ucraina nu intenționează să răspundă la insistenţele ruşilor cu privire la negocieri, întrucât acest lucru nu are sens. Potrivit lui Podoliak, pentru a relua negocierile, Rusia trebuie să plece complet de pe teritoriul Ucrainei, să-şi schimbe conducerea politică, să recunoască toate crimele de război pe care le-a comis în Ucraina şi să-i predea tribunalului pe cei responsabili de declanşarea războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.