Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEGOCIERILE pentru Guvernul Cioloș merg foarte greu: 'Se cam patinează'. Răscoale și Condiții/ surse

negocieri

Ceea ce inițial părea o treabă deja aranjată începe să devină o intreprindere aproape imposibilă. Partidele au pretenții, cei vizați pentru portofolii pun condiții și cer garanții, premierul desemnat se simte cu mâinile legale și peste toate acesta președintele Iohannis ar cam vrea să aibă Veto.

Citește și: Primele nume confirmate de miniștri din Guvernul Dacian Cioloș

În linii generale guvernul ar fi trebui să fie format din tehnocrați pur sânge. Așa ceva pare să nu poate fi făcut din cauză că cei vizați pentru posturile ministeriale cer garanții că vor avea mână liberă, că vor avea o salarizare corespunzătoare și mai ales că nu vor fi pur și simplu aruncați peste bord la primul viraj mai strâmt. Primii vizați pentru a intra în guvern au fost specialiștii români de la Bruxelles, dar aceștia au comparat condițiile oferite din toate punctele de vedere și ar fi surprinzător să vedem vreunul din ei în noua garnitură guvernaentală.

Citește și: Cum ”opera” vedeta PRO TV reținută de procurorii DIICOT: Ce rețetă a aplicat pentru a păcăli fiscul

Și aici intervine politicul. PSD ar fi cerut garanții că oamenii deja pe funcții în deconcentrate și în eșaloanele inferioare ale Executivului  nu vor avea de suferit de pe urma schimbărilor care vor avea loc. Ca o garanție au cerut ca unul din tehnocrații cu vederi de stânga să fie prezent în Executiv - e vorba de Vasile Dâncu despre care se spune că ar putea fi viitorul vicepremier care să dețină în același timp și portofoliul Dezvoltării la care șeful PSD ține foarte mult (se spune că pentru Liviu Dragnea aceasta ar fi o garanție și pentru guvern, dar și pentru liniște în partid)

Citește și: Primul lider PNL care recunoaște că Dacian Cioloș va prelua partidul

În acest context intervine răscoala baronilor PNL. Aceștia susțin că președintele Iohannis a ales să nu mai discute cu ei și să dicteze în partid. Cei mai mulți dintre ei au și lansat pe piață zvonul unui nou partid prezidențial convinși fiind că se dorește carotarea PNL în dauna unei noi construcții întru totul obedientă Cotroceniului.

Pentru moment răscoala baronilor din PNL nu poate pune probleme foarte mari lui Dacian Cioloș pentru că aici ”e problema președintelui să îi calmeze în stilul său”. Asta ar putea însemna inclusiv decapitări la nivel înalt în PNL ca represalii pentru punerea în pericol a construcției noului guvern.

Citește și: Asta e LISTA NEAGRĂ: 128 de politicieni sunt pe ea

Pentru a calma lucrurile nu e exclus ca PNL-ului să îi fie promise anumite concesii pe direcția deconcentrate, autorități naționale, societăți naționale, regii autonome și nu e exclus să vedem chiar și secretari de stat și ca orice Guvern nou va dori și noul guvern prefecți noi.

Condiții mai pune și UDMR-ul. Ar dori neaparat să aibă o pârghie directă în noul Executiv pentru a face față în principal tendințelor de scădere în propriul electorat. Un portofoliu ministerial asumat ar veni mănușă pentru a sătura tendințele centrifuge în anul electoral 2016.

Citește și: Sorin Câmpeanu a concediat 14 oameni ai lui Victor Ponta

UNPR-ul e atât de speriat încât ar susține și o mătură premier și speră ca oamenii deja pe funcții să rămână.

ALDE speră la fel ca UNPR-ul în ce privește oamenii, dar ține aproape de PSD în speranța primirii pe listele PSD cel puțin la parlamentare.

MP, PSRo și PND nu contează în ecuație, iar Grupul minorităților e deja luat.

Citește și: Ce surpriză! UDMR spune că e gata să intre la guvernare

!!!! Negocieri de ultimă oră se poartă între părțile interesate pentru convingerea PSD și UDMR că opțiunile Vasile Dâncu și Cseke Attila nu sunt tocmai indicate în actualul context.

Sunt puțini deocamdată (dar numărul ar putea crește) cei care susțin că în condițiile actuale nu ar mai mira dacă Dacian Cioloș ar depune mandatul primit. Și culmea... majoritate în parlament are. Dacă noua echipă nu va fi prezentată până duminică atunci înseamnă că sunt probleme mari și ne putem aștepta la orice.

Citește și: Anunț de la DNA: A dat dovadă de indiferenţă profesională şi dispreţ faţă de dreptul la viață

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.