Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce surpriză! UDMR spune că e gata să intre la guvernare

udmr

Senatorul UDMR Biro Rozalia a declarat, vineri, că, dacă programul de guvernare propus de Dacian Cioloş va fi de aşa manieră încât Uniunea să şi-l poată asuma în parte, atunci nu exclude participarea la guvernare. Senatorul UDMR a precizat că chestiunea participării la guvernare s-a discutat joi, la Cluj-Napoca, într-o şedinţă a Consiliului de Conducere al Uniunii.

Citește și: Primul lider PNL care recunoaște că Dacian Cioloș va prelua partidul

'Suntem de acord că în astfel de condiţii avem nevoie de un guvern tehnocrat. Considerăm că domnul Cioloş este o persoană care poate să corespundă acestei sarcini enorm de grele care revine guvernului pentru un an. Dar poziţia noastră fermă legată de acest guvern o vom putea spune foarte clar atunci când vedem persoanele propuse ca miniştri şi vedem şi programul de guvernare. Niciodată, UDMR nu a oferit sau nu a promis sprijinul vreunei formaţiuni politice fără să aibă o discuţie legat de priorităţile pe care le considerăm enorm de importante pentru comunitatea pe care o reprezentăm. Nici acum nu se va întâmpla acest lucru. A avut loc o primă discuţie între preşedintele UDMR şi domnul Cioloş, în care domnul preşedinte a menţionat priorităţile noastre: continuarea procesului de descentralizare, punerea în aplicare a legii educaţiei naţionale (6% din PIB, drepturile minorităţilor naţionale), autostrada Transilvania, o reformă administrativă la nivel local şi central şi nu în c ele din urmă, măsuri prin care comunitatea maghiară să îşi recâştige încrederea în guvernare, în actul de guvernare', a declarat, într-o conferinţă de presă, Biro.

Citește și: Asta e LISTA NEAGRĂ: 128 de politicieni sunt pe ea

Biro a spus că Uniunea are specialişti pe care i-ar putea norminaliza pentru funcţia de ministru, însă, până în prezent, nu s-a discutat acest aspect în cadrul conducerii formaţiunii politice.

'Ceea ce pot să vă spun legat de deciziile prezente este că nu s-a discutat nici pentru funcţia de ministru, nici pentru secretar de stat în legătură cu nicio persoană. Pentru că până nu vedem programul de guvernare, nu avem ce discuta. Dacă până în weekend nu ni se solicită să propunem pe cineva, nu vom propune. Deci nu mergem cu listă, nu condiţionăm, pentru că esenţa este să avem un guvern tehnocrat care să ia nişte măsuri şi să facă nişte paşi de reformă şi de redresare, enorm de importanţi pentru România de astăzi. Dacă programul de guvernare va fi de aşa manieră încât să putem să ne asumăm o parte, atunci nu excludem participarea la guvernare. Că va fi prin ministru, nu ştiu. Nu avem nicio hotărâre în acest sens. Considerăm că dacă va fi posibil, dar nu trebuie înţeles că propunem oameni şi că mergem cu lista ca o condiţie pentru a vă sprijini', a precizat senatorul UDMR.

Citește și: Sorin Câmpeanu a concediat 14 oameni ai lui Victor Ponta

În opinia sa, UDMR ar trebui să aibă cât mai mulţi specialişti, 'nu neapărat la ministere, dar la nivel de agenţii naţionale'.

'Este evident că acest guvern, din punct de vedere politic, nu are cum să răspundă pentru ceea ce face. Ceea ce înseamnă că noi, partidele politice din Parlament, va trebui să avem un dialog mult mai constructiv decât am avut până în prezent, ca să putem face un front comun, indiferent care cu care, în acele situaţii când trebuie luată o decizie pentru aceste schimbări care sunt necesare în următorul an. Eu aş pune un accent deosebit pe acest dialog,' a mai subliniat Biro.

Citește și: Cum ”opera” vedeta PRO TV reținută de procurorii DIICOT: Ce rețetă a aplicat pentru a păcăli fiscul

Totodată, ea a menţionat că aşteaptă de la noul guvern să vină cu un buget în care să pună un accent mai mare pe sănătate şi pe educaţie şi să iniţieze o serie de reforme în aceste domenii, precum şi în procesul de descentralizare.

'Guvernul tehnocrat ce va fi condus de Dacian Cioloş, având în vedere că, sper, va avea ca membri specialişti în domeniu, va avea posibilitatea de a veni cu o propunere de buget unde un accent mult mai mare se va pune pe educaţie, sănătate şi asistenţă socială. Procentele alocate din PIB până în prezent sunt sub media Uniunii Europene. Ori ambele - educaţia şi sănătatea - constituie baza pentru viitorul societăţii noastre. Având în vedere că va guverna timp de un an, în această perioadă ar trebui iniţiate reforme în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, dar şi în procesul de descentralizare, esenţial pentru menţinerea creşterii economice', a completat, pentru AGERPRES, Biro Rozalia.

Citește și: Anunț de la DNA: A dat dovadă de indiferenţă profesională şi dispreţ faţă de dreptul la viață

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.