Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile pentru susținerea Guvernului Orban intră în ultima etapă: Liderul PNL, față în față cu Victor Ponta

library.com
negocieri

Premierul desemnat, Ludovic Orban, discută, miercuri, cu reprezentanţii Pro România, pentru a obţine sprijinul acestora în vederea învestirii Guvernului. Majoritatea partidelor parlamentare au anunţat deja că au ajuns la un acord cu premierul desemnat, conform news.ro.

Ludovic Orban se întâlneşte miercuri, de la ora 12.00, cu liderii Pro România, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină învestirea Guvernului.

După prima rundă de consultări cu premierul desemnat, liderul Pro România, Victor Ponta, anunţase că va reveni la discuţii dacă partidele de dreapta ajung la un acord asupra susţinerii Guvernului.

”Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. (...) Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci”, a declarat Victor Ponta, joi, explicând că Ludovic Orban ar trebui să procedeze ca la moţiunea de cenzură, să vadă exact, pe bază de semnătură, ce parlamentari votează.

Raluca Prună dă de pământ cu Guvernul - Cel mai prost MCV de la instaurarea mecanismului

”Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a mai spus atunci Ponta.

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

"Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor", a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor.

"Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism", a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua "o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern".

"Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor", a spus Barna, menţionând că "suntem foarte aproape de această susţinere".

Victor Ponta, val de ironii la adresa lui Dan Barna: un tigru de carton! S-a predat viteazul!

De asemenea, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, Barna a spus că sunt ”şanse rezonabile” ca Guvernul Orna să fie învestit de la prima încerxare.

”Se constituie o majoritate similară ca la moţiune, care pare că poate obţine acel 233 de voturi necesar pentru învestirea Guvernului”, a spus Barna.

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Tomac crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare.

Tomac a spus că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, că lista cu propunerile de miniştri va fi gata vineri.

Ea a precizat că iniţial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungându-se la trei nume.

”Pe unele portofolii există deja conturat un nume”, a spus Turcan, refuzând să precizeze dacă numele său se află sau nu pe listă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.