Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Negustorul morții' intră în politică: Traficantul de arme eliberat în schimbul vedetei americane Brittney Griner va candida la alegerile locale

witf.org
viktor bout

'Negustorul morții' intră în politică: Traficantul de arme eliberat în schimbul vedetei americane Brittney Griner va candida la alegerile locale

Traficantul de arme rus eliberat în decembrie anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri care a implicat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost ales candidat al unui partid de extremă-dreapta la alegeri regionale din Rusia, a anunţat duminică agenţia de presă de stat RIA, citată de Reuters, potrivit news.ro.

Viktor Bout, supranumit cândva "negustorul morţii" de către Statele Unite, a executat 10 ani dintr-o pedeapsă de 25 de ani în închisorile americane pentru trafic de arme, până la eliberarea sa în schimbul de prizonieri cu Griner, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice.

RIA a citat un oficial din cadrul organizaţiei locale a Partidului Liberal Democrat ultranaţionalist din Rusia (LDPR), care a declarat că Bout a fost nominalizat drept candidat pentru adunarea legislativă a regiunii Ulianovsk din centrul Rusiei.

Bout a fost arestat de agenţi americani în timpul unei acţiuni în Thailanda în 2008

Bout a fost arestat de agenţi americani în timpul unei acţiuni în Thailanda în 2008. Departamentul de Justiţie al SUA l-a descris ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, care a vândut arme în întreaga lume teroriştilor şi duşmanilor Americii timp de zeci de ani. Bout a negat întotdeauna acuzaţiile.

Griner a fost condamnată în 2022 la nouă ani de detenţie într-o colonie penală pentru că a deţinut cartuşe de vape care conţineau ulei de canabis - care este interzis în Rusia - după un proces judiciar catalogat de Washington ca fiind o farsă. De atunci, Griner şi-a reluat cariera sportivă.

Bout s-a alăturat public LDPR după întoarcerea sa în Rusia. În pofida numelui său, LDPR are opinii de extremă dreapta, ultranaţionaliste şi susţine ferm invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

LDPR i-a oferit anterior o casă lui Andrei Lugovoi, care este căutat în Marea Britanie pentru uciderea în 2006 a fostului ofiţer KGB şi critic al lui Putin, Alexander Litvinenko. Lugovoi a fost membru LDPR în parlamentul naţional rus din 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.