Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neînţelegeri între România şi China: Mâna de ajutor oferită de chinezi, tratată cu indiferenţă de români/ REPLICA Ministerului Sănătăţii

www.blogs.bath.ac.uk
China

Oferta de ajutor transmită de China, în contextul pandemiei de coronavirus, ar fi fost tratată cu indiferenţă de România. Surse oficiale au relatat, pentru STIRIPESURSE.RO, un episod care a stârnit nemulţumirea Chinei.

După ce a transmis o ofertă de ajutor, China a organizat o videoconferință cu toți miniștrii sănătății din statele central și est-europene (17+1). Dacă toate celelalte state au participat cu ministrul sănătăţii, România nu ar fi fost reprezentată nici măcar la nivel de secretar de stat, potrivit unor surse oficiale.

Ministerul Sănătăţii ar fi trimis doar un director din minister, care a intrat cu întârziere în videoconferință. Reprezentantul României nu ar scos niciun cuvânt pe parcursul videoconferinței, în timp ce toți ceilalți miniștri vorbeau despre necesarul de materiale, de echipamente, de teste.

Potrivit unor surse diplomatice, Ambasada Chinei la Bucureşti ar fi transmis pe diverse canale că statul asiatic nu a apreciat deloc modul neelegant în care România a tratat oferta de ajutor.

UPDATE 1: Victor Ponta oferă mai multe detalii despre videoconferinţa cu probleme. Detalii AICI!

UPDATE 2: Deşi afirmă că informaţiile din articolul de mai sus sunt "prezentate în mod trunchiat și incorect", Ministerul Sănătăţii confirmă că videoconferinţa a avut loc, iar România a fost reprezentată de funcţionari. Mai mult, la final, reprezentanţii guvernului nu au avut întrebări, ci i-au pasat responsabilitatea unui reprezentant al Institutului "Matei Balş":

"În data de 13 martie 2020, la învitatia Ambasadei Republicii Populare Chineze din România, reprezentanții mai multor instituții din România au participat la o videoconferință alături de reprezentanții altor state din Europa, în care partea chineză a prezentat experiența în prevenirea și controlul pandemiei cu noul coronavirus.

Invitația nu a fost adresată miniștrilor Sănătății, ci reprezentanților ministerelor sănătății. Din partea României au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai INBI Matei Balș și reprezentantul DSU.

În cadrul videoconferinței au fost prezentate mai multe aspecte tehnice privind experiența părții chineze în prevenția și tratarea pacienților infectati. Mai exact au fost prezentate protocoale de investigatie epidemiologică, recomandări de dezinfecție, ghiduri pentru aeroporturi și companii aeriene, managementul contactilor apropiați, protocoale de protecție a grupurilor specifice, protocoale de diagnostic de laborator, ghiduri de tratament, rolul și intervenția diferitelor autorități, atât cele de sănătate, cât și cele locale.

La sfârșitul videoconferinței, a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Având în vedere că a fost agreată o singură intervenție pentru fiecare țară, la nivelul României s-a decis ca intervenția să fie făcută de către reprezentanții INBI Matei Balș, direct implicați în tratarea cazurilor cu COVID 19.

România apreciază deschiderea părții chineze pentru sprijinirea măsurilor implementate în țara noastră si consideră că modul de abordare al autoritatilor din China reprezintă "standardul de aur" în managementul pandemiei cu noul coronavirus.

Între cele două țări există o colaborare permanentă.

Mai mult, în data de 6 martie secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut întâlniri cu reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la sediul Ministerului Sănătății în cadrul cărora a discutat mai multe aspecte privind gestionarea resurselor pentru limitarea răspândirii COVID 19."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.