Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neînțelegeri între SUA și UE privind antrenarea piloților ucraineni pe F-16/ rolul României în ecuație (Politico)

anews.com.tr
f 16

Statele Unite și țările europene nu au convenit încă asupra unui plan de antrenare a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, relatează Politico, citând surse.

"Partenerii occidentali nu au convenit încă asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă (...) Nu există decizii finale", au declarat cei trei oficiali americani.

Scenariu 1

Una dintre propunerile aflate în discuție este luarea în considerare a trimiterii piloților ucraineni în Statele Unite pentru antrenament la o bază aeriană militară din Arizona, au spus interlocutorii publicației. În același timp, sursele europene și americane au remarcat că această idee nu a primit prea mult sprijin.

Scenariul 2

Un alt plan implică trimiterea de instructori militari americani în Europa pentru a instrui ucraineni "undeva în afara" Ucrainei, cel mai probabil în România și Danemarca, se arată în raport.

"Lucrăm cu partenerii și aliații noștri pentru a determina cel mai practic mod de a implementa acest plan", a declarat unul dintre interlocutori pentru Politico.

Context

Publicația reamintește că instruirea pe F-16 nu poate începe până când Departamentul de Stat al SUA nu aprobă alocarea manualelor de instruire și a simulatoarelor de zbor pentru acest proiect.

Anterior, consilierul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor acorda țărilor europene permisiunea oficială de a instrui piloți ucraineni pe F-16.

La începutul lunii iulie, Financial Times a relatat că un grup de 11 țări occidentale vor începe să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 începând cu luna august. Instruirea va începe în Danemarca, iar părțile vor înființa un centru în România pentru implementarea programelor de formare pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.