Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru drege busuiocul: bolnavii COVID-19 fără simptome să-și ia momentan gândul de la tratamentul la domiciliu

Inquam Photos/ Octav Ganea
Nelu Tătaru

După ce articolul care prevedea că persoanele testate pozitiv cu coronavirus dar care nu au simptome pot fi plasate în carantină la domiciliu a fost eliminat din ordinul ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat joi la Digi24 că pacienții COVID-19 care sunt asimptomatici sau au simptome ușoare nu sunt externați din spitale.

„Așteptăm să vedem evoluția în următoarele zile sau în următoarea săptămână pentru a vedea dacă spitalele de suport ajung la o capacitate de peste 50%, atunci să putem da cazurile asimptomatice sau ușoare către un spațiu de tampon, în prima fază, cu personal medical format din medici de familie, medici școlari sau personal voluntar. Spațiul tampon poate fi acel spațiu, dacă nu mai avem un flux de afară, aceste spații care au fost de carantină pot fi transformate în spații pentru cei care sunt asimptomatici sau cu simptome ușoare, până la un prim test negativ, pentru a nu îi da direct în familii”, a zis Tătaru.

Vezi si: Lia Olguța Vasilescu aruncă în aer scena politică: În două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar .

Într-un scenariu sumbru, toate spitalele vor primi pacienți infectați cu coronavirus, indiferent dacă sunt spitale de stat sau private, urmând ca alte două unități sanitare de campanie să fie ridicate la Bacău, respectiv lângă Timișoară, a mai zis ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Într-un scenariu sumbru, toate spitalele vor primi COVID. Că este privat, că este public, trebuie să ne așteptăm să putem trata în aceste spitale. Avem spitale de campanie, vom mai face două, este unul la Bacău, altul va fi în zona Timișoarei, făcut de MApN. Căutăm spații pentru a relaxa spitalele Fază 1, Fază 2 și Suport, prin trecerea cazurilor ușoare și medii și în aceste spitale de campanie. Avem un număr de cazuri crescător, dar ne lasă și timpul să putem trata în spital ce avem de tratat, urmând să putem interna pe cei ce vin din urmă, în diferitele etape ale bolii”, a explicat Tătaru, la Digi24.

Ministrul Sănătății spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, dar și majorarea deceselor provocate de această boală.

„Sunt cazuri care aveau comorbidități, ați putut vedea în decese persoane de peste 65 de ani până la 90 de ani, care după lupta care se dă în terapie Intensivă, sunt unii care nu câștigă această luptă. Personalul medical își face treaba și încearcă să salveze pe toată lumea”, a mai spus sursa menționată anterior.

Conform ministrului, există focare noi, „chiar dacă sunt mici”.

„Suntem în momentul în care avem focare în grupul medical, suntem în momentul în care încercăm să rupem acea transmisiune extinsă din focarele mici, se le transfomrăm în focare mici, pentru a le putea controla. Suntem în momentul în care am redirecționat cadre medicale din diferite județe sau clinici universitare către județele deficitare sau către spitalele care au o lipsă acută de personal medical. Sunt aceleași spitale care au și focare în acest moment. Avem un focar la Spitalul de nefrologie „Carol Davila” din București. Toți cei care sunt pozitivi în acest moment sunt internați. Dacă avem o patologie COVID în număr mare îl transformăm într-un spital COVID”, a mai spus demnitarul.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 41: Lumina din caracatiță! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.