Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru: Este ÎNGRIJORĂTOARE creșterea numărului de cazuri! Probabil vom avea o nouă creștere

Inquam Photos / Octav Ganea
Nelu Tataru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că această creștere a număului de cazuri a fost asumată de către Ministerul Sănătății și era chiar așteptată, dar precizează că am putea avea, marți, o nouă creștere exponențială.

Citește și: Final de epocă în PNL: au picat celebrii 'sforari ai Cooperativelor'

„Ne-am oprit pe parcursul pantei descendente și, în acest moment, mai facem o cocoașă, care e dată de cazurile noi, după trei perioade de relaxare, după două weekend-uri prelungite, după momente în care, după cum am putut vedea cu toții, o mare parte a populației nu respectă acele reguli de distanțare fizică, purtarea măștii în spații închise, evitarea locurilor aglomerate, și o mare parte a celor care contestă momentul pandemiei, exstența coronavirus, bagatelizând munca de trei luni de zile a corpului medical, care alături de populația civilă am răbdat.

Suntem intr-o perioada de crestere a cazurilor noi, suntem de 10 zile pe o pantă ascendentă, cu o creștere comunitară accentuată, nu exponentiala. Creștere pe care ne-am asumat-o când am decis aceste măsuri de relaxare. (...) Masurile de relaxare nu trebuie numai noi sa le dam, INSP-ul sau guvernul. Mai este și partea care trebuie făcută de agenții economici sau populatie. Sunt masuri de relaxare care au avut ordine comune cu ministerele de resort si cu norme de aplicare, cu riscuri minime a activităților (...) Noi evaluam la nivelul INSP ce se intampla zilnic saptamanal si avem informatii de la centrul european al bolilor”, a declarat Nelu Tătaru la emisiunea „Legile puterii”, de la Realitatea Plus.

„În acest moment mergem pe rata de transmitere 1,2-1,4. Avem o transmitere comunitara dusa de unde vin compatriotii, gestionare proasta inseamnsa focare noi. Avem anchete epidemiologice, avem internari , daca se va impune vom avea si izolari pe acele zone”, a precizat ministrul.

Legat de pericolul unor focare de coronavirus, Nelu Tătaru spune că „nu avem in acest moment, fiindca avem echipe de medici, care tin in frau, care gestioneaza fiecare focar. Înainte de relaxari existau focare la camine de batrani, spitale, centrele de bolnavi psihici. (...) Apar cazuri noi care se duc si se intorc in comunitati”.

Ministrul Nelu Tătaru spune că, marți, 23 iunie, numărul îmbolnăvirilor noi poate crește: „Este posibil sa ajungem la o cifra mai mare decat azi (luni - n.red.). Acest număr crescut este asumat de noi ca Minister al Sănătății și de unitatile sanitare, avem locuri de cazare. Asumarea nu inseamna ca totul trebuie să fie la liber, înseamnă că putem gestiona, dar rămâne și factorul politic care și-a intrat în rol sau populatia civila să RESPECTE (aceste norme - n.red.)”.

E ingrijorătoare „nu creșterea numărului cazurilor, cât rapiditatea cresterii”, atrage atenția Nelu Tătaru vorbind de posibila supraîncărcare a sistemului medical.

„În acest moment face fata (sistemul medical - n.red.) (...) În momentul in care sistemul sanitar poate sa trateze pacientii, sa externeze, sa reinterneze, fara sa avem cazuri multe pe o perioada scurta de la o zi la alta, incat sa incarcam sistemul si sa nu putem trata, sa ajungem ca acum doua-trei luni In Italia, Spania: pacienti care dormeau pe jos, care nu ajungeau la ventialtor, in momentul in care se punea un medic care trebuia sa aleaga cine sa traiasca si cine sa moara, atunci e o supraincarcare a sistemului.”, a mai spus Tătaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.