Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Nelu Tătaru îl contrazice pe Klaus Iohannis: când o să ajungă vaccinul anticovid în Româna

presidency.ro
Klaus Iohannis Nelu Tătaru Iohannis Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar urma să ajungă în luna decembrie, România urmând să primească, în acea primă fază, 1.290.000 de doze, relatează News.ro. Declarația lui Tătaru vine după cea a lui Klaus Iohannis, președintele României, care a precizat că vaccinul salvator va fi adus abia în vara lui 2021.

"Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de încă 100 de milioane, să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele (...) Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom şti şi noi şi-l vom găsi şi pe piaţa europeană.

Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, persoanele care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Klaus Iohannis susține altceva

„OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. E posibil să avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile farmaceutice lucrează intens. E şi interesul lor, dar şi al societăţilor noastre să avem acest vaccin. Rezultatul final îl vom şti atunci când primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piaţă”, spune Klaus Iohannis.

El mai spune că până la momentul apariţiei vaccinului „nu putem decât să sperăm că lucrurile se vor desfăşura mai repede”.

„În această situaţie şi în pandemia în care ne aflăm nu cred că cineva îşi imaginează că undeva se dezvoltă în vaccin şi fugim repede şi cumpărăm vaccinul. Aceste lucruri nu mai sunt posibile. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe pământ. Aceste înţelegeri de la ONU şi UE se vor respecta şi în măsura în care un vaccin valabil, testat şi agreat apaere va exista o colaborare strânsă pentru a oferi tuturor naţiunilor acest vaccin”, mai spune președintele.

În ce fază sunt studiile

Studiile clinice finale pentru un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford au fost suspendate după ce un participant din Marea Britanie a avut o reacţie adversă, informează BBC.

AstraZeneca a spus că este vorba despre o pauză „de rutină” în cazul unei „boli inexplicabile”.

Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat un candidat puternic între cele dezvoltate la nivel global. După fazele de testare 1 şi 2 care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.