Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nemțoaicele care au condus nava cu migranți Sea Watch 3, decorate de primăria din Paris

Primăria din Paris le va înmâna o medalie onorifică celor două nemţoaice care au deţinut funcţia de căpitan al navei Sea Watch 3, Carola Rackete şi Pia Klemp, pentru a-şi reafirma "susţinerea pentru femeile şi bărbaţii care lucrează zilnic pentru salvarea migranţilor", a anunţat vineri instituţia, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

"Asociaţii precum SOS Mediterana şi Sea Watch ne onorează şi ne obligă în contextul inerţiei guvernelor europene", denunţă într-un comunicat adjunctul primarului socialist al Parisului care răspunde de relaţiile internaţionale, Patrick Klugman.

"Carola Rackete şi Pia Klemp sunt emblemele acestei lupte, simboluri ale valorilor europene cărora primăria din Paris face apel încă o dată la continentul nostru să le rămână fidel", a adăugat el.

"În mod evident, municipalitatea din Paris nu are nimic mai bun de făcut", a reacţionat pe Facebook ministrul italian de interne Matteo Salvini.

Este "o ruşine franceză. (...) O provocare inacceptabilă. Sunt aceiaşi francezi care au bombardat Libia şi care astăzi alimentează războiul civil şi vând ilegal arme în Libia (...)", a declarat la rândul său şefa partidului de extremă dreapta Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni.

"Guvernul italian trebuie să se facă auzit şi să-l convoace pe ambasadorul francez pentru a-i cere explicaţii pentru aceste acţiuni ostile împotriva Italiei", a adăugat ea.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

Carola Rackete a fost arestată la sfârşitul lui iunie pentru că a acostat fără permisiunea autorităţilor pe insula italiană Lampedusa pentru a-i debarca pe cei 40 de migranţi care se aflau pe nava sa de mai bine de două săptămâni, în condiţiile în care ministrul italian de interne i-a interzis acostarea. Acuzată de ajutor dat imigraţiei clandestine, tânăra va fi judecată pe 18 iulie de tribunalul din Agrigento, în Sicilia.

O altă deţinătoare a acestei funcţii pe nava Sea Watch, Pia Klemp, care a salvat şi ea numeroase vieţi în Mediterana, este urmărită penal de justiţia din Italia.

"Cele două umanitare germane (...) încă urmărite de justiţia italiană pentru că au salvat migranţi pe Marea Mediterană" vor primi astfel "cea mai înaltă distincţie a primăriei din Paris", medalia "Grand Vermeil", indică primăria într-un comunicat, fără a preciza data ceremoniei.

În plus, primăria va vărsa un ajutor de urgenţă de 100.000 de euro asociaţiei SOS Mediterana "pentru o nouă campanie de salvare pe mare a migranţilor", potrivit aceluiaşi comunicat.

"În pofida numeroaselor obstacole juridice, SOS Mediterana a decis să închirieze o nouă navă, cu un nou echipaj şi unităţi de îngrijire de urgenţă", precizează primăria din Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.