Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nemulțumiri pe toată linia față de legea malpraxisului propusă de Colegiul Medicilor – medicii ar putea plăti sume enorme către companiile de asigurări

wall-street.ro
malpraxis medic

Nemulțumiri pe toată linia față de legea malpraxisului propusă de Colegiul Medicilor – medicii ar urma să plătească sume enorme către companiile de asigurări pentru a ”scăpa” de răspunderea penală

Propunerea de schimbare a legislației malpraxisului promovată de șefului Colegiului Medicilor, Dr. Paul Coriu, stârnește nemulțumiri acute încă din faza de dezbatere. În timp ce medicii legiști spun nu au fost primiți la dezbatere, ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că ministerul nu a fost consultat față de această nouă propunere de modificare a legii. Mai mult decât atât, acesta spune că ministerul se va opune demersului, pentru că legea ar obliga medicii să plătească asigurări mari pentru a putea obține dreptul de practică.

Colegiul Medicilor din România, condus de Dr. Paul Coriu a introdus în dezbatere o formă nouă a legislației malpraxisului pe care acesta intenționează să o propună spre adoptare parlamentară. Seria de dezbateri este denumită de către CMR ”propuneri pentru un sistem mai eficient de gestionare a greșelilor medicale”.

Ministrul Alexandru Rafila a reacționat dur la demersul CRM, acuzând conducerea colegiului de lipsă de transparență

”Noi trebuie să apărăm dreptul de practică al colegilor noștri care nu trebuie să fie împovărați cu servicii financiare care să îi aducă în situația de a munci pentru a-și plăti asigurările și ca să-și poată obține dreptul de practică. Noi vom fi împotriva unui astfel de demers. Vom sprijini însă demersurile care protejează medicii, dar și pacienții”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul a mai declarat și cu alte ocazii că nu ar putea susține o lege prin care medicii să fie puși să plătească prime imense de asigurare pentru a fi ”exonerați de răspunderea penală.

”Eu nu cred că asta este soluţia, să plătească un medic între 1.000 şi 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca să fie exonerat de răspundere penală. Care nu poate, de fapt, să îl exonereze, pentru că orice om din ţara asta are dreptul să îşi facă o plângere penală, chiar dacă în legea malpraxisului scrie ceva sau scrie altceva. Este dreptul lui constituţional, nu poţi să i-l iei. Mai mult, mecanismul care este propus în momentul de faţă de gânditorii care lucrează la această lege a malpraxisului este aşa: plăteşti o primă acoperitoare, dar, dacă ai făcut ceva care ţine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor şi îţi triplează prima de asigurare”, spunea ministrul Rafila.

Medicii ar putea plăti mii de euro prime de asigurare, fără să fie specificată o sumă minimă. Drept argument, Colegiul Medicilor din România promite că aceștia nu vor mai răspunde penal pentru cazuri de malpraxis, ceea ce mai multe voci spun că este profund ilegal și neconstituțional.

Medicii legiști protestează

Printr-o scrisoare deschisă atât forma propusă a legislației ”greșelilor medicale” cât și mimarea transparenței decizionale sunt aspru criticate de către Consiliul Superior de Medicină Legală. Medicii legiști spun că nu au fost primiți la dezbaterea organizată în parlament. Asociația profesională spune că în forma propusă de doctorul Coriu, CMR ”confundă atribuțiile medicinii legale folosind o definire a malpraxisului care nu este prevăzută de lege, care este clar exprimata în Titlul XV al Legii reformei medicale nr. 95/2006”.

Acuzațiile sunt însă mult mai grave. Medicii legiști spun că prin aplicarea acestei noi forme a legii, sunt practic exceptați din procesul de expertizare judiciară, urmând ca aceștia să fie înlocuiți cu un corp al experților medicali. Legiștii sunt de părere că legea ar putea ”suspenda” codul de procedură penală întrutotul, pentru eventuale situații de stabilire a ”greșelilor” de ordin medical.

”Cât privește un sistem mai eficient de gestionare a greșelilor medicale, considerăm că este de preferat să construim cu toții un sistem în care greșelile medicale să fie mai rare și nu mai eficient gestionate”, se arată în protestul semnat de medicii legiști.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.